Läget i ekonomin – oktober

Tyvärr framstår den ekonomiska situationen som alltmer ansträngd. Till exempel sjönk Konjunkturinstitutets Barometerindikator ytterligare denna månad. Innehållsmässigt görs också två förändringar i månadens Läget i Ekonomin. Vi för in varselstatistik och gör förändringar i valet av exportvariabler.

Att vi befinner oss i ett svagt konjunkturläge är väldigt påtagligt i månadens utgåva av Läget i ekonomin. Nio av tio indikatorer är att beteckna som svaga. Ett exempel på försvagningen utgörs av Konjunkturinstitutets Barometerindikator. Denna sjönk med över tre enheter i oktober och visar att tillväxten i ekonomin för närvarande är betydligt svagare än normalt. 

Nya indikatorer

För att öka aktualiteten i Läget i ekonomin har vi bytt ut Exportchefsindex Prognos mot en annan exportindikator, Exportorderläge. Denna variabel publiceras varje månad till skillnad från Exportchefsindex som endast publiceras kvartalsvis. Vi har även ersatt indikatorn över sysselsättningsgraden med statistik från Arbetsförmedlingen om antalet varslade personer. Denna förändring görs för att komplettera statistiken om arbetslösheten med en mer framåtblickande variabel för arbetsmarknaden.

Läget i ekonomin – oktober 2012 (pdf, 1Mb)