Ekonomiska begrepp under krisen

Med tanke på det som sker just nu runt om i världen kan det vara klokt att läsa på eller uppdatera sig på de många begrepp som används i media.

Finanskrisen - vad pratar de om?

Nedan presenteras en mängd olika länkar till användbara sidor som förklarar nödvändiga begrepp som det talas om i media angående finanskrisen:

BNP - detaljerat

BNP - Sverige

Intressanta artiklar

Sommaren 2010 började det ljusna för svensk ekonomi igen efter den djupa lågkonjunkturen och även under sensommaren 2011 ser Sveriges situation relativt god ut. I Ekonomifaktas artikelserie ’Läget i Landet’ kunde man i juni läsa om möjliga signaler till återhämtning.

2010: ett år som överraskade

  • Pensionssystemet inte helt enkelt att förstå

Effekterna på pensionssystemet av den pågående finanskrisen har diskuterats flitligt. Men för att förstå effekterna måste man också förstå själva systemet. Under 2010 var också första gången som bromsen i det nya pensionssystemet fick effekt och pensionärerna såg tillväxten i sin allmänna pension minska.

Lägre pensioner i sämre tider

Många olika kuvert, stora pengar i pensionssystemet

  • Utmaningarna utomlands

Medan den svenska ekonomin har påbörjat sin återhämtning från lågkonjunkturen har läget utanför Sverige varit minst sagt instabilt. Ekonomifakta har bland annat belyst problematiken med de växande statsskulderna i Europa.

Europa och de växande statsskulderna

Ekonomifakta kommer självklart att återkomma till den pågående finanskrisen i ett antal artiklar de närmaste veckorna.