De lömska procenttalen

Under 2009 föll BNP dramatiskt. Året därpå var ett glädjeår med rekordhöga tillväxttal. Dessa procenttal över tillväxten ger dock inte hela bilden. Faktum är att trots höga procenttal var BNP inte tillbaka på 2007 års nivå förrän i slutet av 2010.

Upp och ner för BNP de senaste åren

Att finanskrisen och den efterföljande djupa lågkonjunkturen för två år sedan hade en stark negativ påverkan på den svenska ekonomin har nog inte undgått någon. Under sista kvartalet 2008 föll tillväxten med hela 5,2 procent. Den häftigt minskade produktionen drog ned tillväxten för helåret 2008 till -0,6 procent.

Det var inte mycket bättre under 2009. De tre första kvartalen visade alla på en minskning av BNP med över 6 procent. När fjärde kvartalets BNP-siffror presenterades drog många en lättnadens suck, endast -1,8 procent. Sedan började glädjeåret 2010 vars kvartal i tur och ordning bjöd på: +2,8 procent, + 4,5 procent, +6,6 procent och hela + 7,7 procent under fjärde kvartalet.

Höga procenttal ger inte hela bilden

För att sätta detta i perspektiv har Sverige efter 1990-talskrisen tidigare endast lyckats komma upp i en BNP-tillväxt på 5,8 procent under ett enda kvartal. Det skedde under andra kvartalet år 2000, alltså strax innan IT-bubblan sprack. Tillväxttakten under 2010 kan därför ge intrycket av att svensk ekonomi just nu är otroligt stark. Det intrycket är delvis problematiskt. Anledningen är att det är en sanning med stor modifikation som lätt kan ge en felaktig bild av hur den svenska ekonomin egentligen mår.

Med risk för att påpeka det uppenbara så är procenttalen som visar tillväxttakt endast en jämförelse mellan två punkter, i detta fall mellan två tidspunkter. Tillväxten under de tre första kvartalen under krisåret 2009 jämfördes med en högkonjunktur i svensk ekonomi under 2008. Det förstärker givetvis det procentuella fallet i BNP. På samma sätt jämfördes BNP-siffrorna för åter- hämtningsåret 2010 med mycket svaga siffror under 2009. Det i sin tur förstärker den positiva tillväxten.

Tillbaka på 2007 års nivå

Tittar vi istället på de faktiska siffrorna, det vill säga BNP i antal kronor och i fasta priser, ser bilden mer nyanserad ut. Tappet under 2009 var stort, det enskilt största under ett enda år i modern tid. Återhämtningen under 2010 har också varit god. Men inte förrän under sista kvartalet förra året var produktionsnivån i svensk ekonomi uppe på samma nivå som under slutet av 2007 igen.

Alltså, trots höga tillväxttal börjar vi under 2011 att växa från 2007 års nivå. Den djupa lågkonjunkturen har med andra ord inneburit tre års förlorad tillväxt för Sverige.

Måttligare procenttal är att vänta

När vi nu går in i 2011 är det därför viktigt att ha i åtanke att kommande procenttal kommer att jämföras mot ett år med högre produktion och tillväxt än vad år 2010 jämfördes med. Att anta att svensk produktion återigen skulle kunna växa med 6 procent eller mer per år är att vara väldigt optimistisk och kanske lite förblindad av det senaste årets otroliga tillväxttal.

Att Sverige därför förväntas falla i OECD:s tillväxtliga och ”bara” växa med 4,5 procent är en trolig och inte ens en speciellt dålig utveckling, om man vill hänga upp sig på procenttal. För att få en mer nyanserad bild av den svenska ekonomins utveckling kan det dock vara bra att också hålla koll på utvecklingen i faktiska kronor.

Följ Sveriges BNP-utveckling både i kronor och procent samt per kvartal och år på Ekonomifaktas nya faktasidor.

BNP-Sverige

BNP-detaljerat