Europas fossila el

Hur miljövänlig är elen? Det beror på var den är producerad. En genomgång visar att merparten av EU:s el fortfarande är fossil, men skillnaderna mellan länderna är stora.

Sverige är det mest elberoende landet inom EU. En tredjedel av all energi som konsumeras i landet når slutanvändaren i form av elektricitet. Dessbättre är Sverige också det EU-land som förlitar sig minst på fossila energikällor i sin elproduktion. Endast två till tre procent av elen som produceras i landet är fossil. Det innebär att svensk el i stort sett är fri från utsläpp av växthusgaser.

På andra håll i Europa ser det dock helt annorlunda ut. Laddar du din mobiltelefon i Rom eller London gör du det med el som till 75-80 procent är fossil. I Aten eller Dublin är det ännu värre: uppemot 90 procent av elen är producerad med fossila bränslen som brunkol eller naturgas. Även om dessa exempel tillhör extremfallen är ändå över hälften av EU:s el är producerad från fossila energikällor. Att minska denna andel blir en av Europas viktigaste och svåraste utmaningar under de närmaste 10-20 åren.

Andel fossil el

Procent, år 2006

Diagram som visar andelen fossil el i några EU-länder.

Källa: Eurostat samt beräkningar av Ekonomifakta

Kolkraftverken ersätts inte

Trots att olja används alltmer sparsamt i EU:s elproduktion, minskar inte beroendet av övriga fossila energikällor. Tvärtom ökade andelen fossil el i EU något mellan 2000 och 2006. Framför allt är det naturgasanvändningen som skjutit i höjden. Denna utveckling har dock inte enbart varit av ondo eftersom naturgas är relativt rent i jämförelse med andra fossila bränslen. Ur miljösynvinkel är det därför fördelaktigt att byta ut kol mot naturgas. Tyvärr har utvecklingen i EU under 2000-talet inte gestaltat sig så. Naturgasen har inte ersatt elen från EU:s kolkraftverk, utan ökningen har lagts ovanpå det redan höga kolberoendet.

även om vindkraften är stor i Danmark är den alltjämt en dvärg i jämförelse med den danska kolkraften

Förutom Sverige finns det ett antal andra länder i EU som har relativt lite fossil el. Till exempel kommer endast en tiondel av Frankrikes elproduktion från förbränning av fossila bränslen och Litauen ligger strax efter med lite drygt 20 procent fossil el. Gemensamt för dessa länder är att de alla har en stor kärnkraftsproduktion.

Ett land som sagt blankt nej till kärnkraft är Danmark. Där har man istället satsat stort på vindkraft. År 2006 var 15 procent av all dansk el producerad med vindkraft. Inget annat land i Europa kommer upp i en liknande andel. Men även om vindkraften är stor i Danmark är den alltjämt en dvärg i jämförelse med den danska kolkraften, som svarar för hälften av landets elproduktion. Lägger man till naturgasen och oljan finner man över 75 procent av Danmarks el är fossil.

Den höga andelen fossil el i Danmark gör också att landet blir lite av det svarta fåret på den gemensamma nordiska elmarknaden. Men även Finland har en stor andel fossil el på lite drygt 40 procent. I framtiden kan dock denna andel komma att sjunka genom en utbyggd kärnkraft. Eventuellt kan då också den betydande importen av rysk el, som i huvudsak är fossil, komma att minska. Hur Europa i stort ska lyckas minska användningen av fossil el förblir dock en öppen fråga och en av EU:s svåraste utmaningar.

---------

Läs mer och ta del av hela listan över EU-ländernas produktion av fossil el: