Jobb efter sjukfrånvaro – vanligare än man tror

Tidigare befarade många att utgifterna för försörjningsstöd skulle öka då reglerna skärptes inom socialförsäkringsområdet. Resultaten av en ny studie stödjer inte denna tes. Av de i undersökningen som avslutat sjukpenningen hade nästan 70 procent jobb och endast en procent hade försörjningsstöd.

Försäkringskassan undersökte de personer som haft sjukpenning 180 dagar eller längre. Det visade sig att 67 procent hade jobb och att fyra procent var företagare. Ungefär 13 procent var arbetssökande eller deltog i arbetsmarknadspolitiska åtgärder. Endast två procent har gått tillbaka till Försäkringskassan och tre procent är sjuka utan ersättning från Försäkringskassan. 

Detta kan jämföras med hur situationen såg ut innan dessa personer blev sjukskrivna. Då hade drygt 90 procent anställning och fem procent drev egna företag.

Unga har svårare att få anställning

Den grupp som verkar ha haft svårast att gå tillbaka till en anställning är de under 29 år. Där har knappt hälften anställning efter sjukskrivningen att jämföra med drygt 90 procent före. Det är också de unga som är den grupp där flest helt eller delvis försörjer sig på försörjningsstöd.

I denna grupp var det fem procent att jämföra med hela åldersgruppen där andelen endast uppgick till en procent.

Den stora ökningen av personer med försörjnignstöd som man befarade har alltså hittills inte realiserats. Vad man däremot kan skönja är att problemen med att få ut unga på arbetsmarknaden syns även här.