Rekordstor minskning av ohälsan

Sedan juli 2007 har minskningen av ohälsan accelererat. Nedgången gäller för alla grupper och i alla län. Nivån på långa sjukfall är nu nere i nivåer som senast registrerades 1982. Dessutom är andelen personer med aktivitets och sjukersättning nere i 1970-talsnivåer.

För inte alltför länge sedan utmärkte Sverige sig som ett land med mycket stora problem med ohälsan. Mellan åren 1998 och 2002 nästan fördubblades sjukdagarna. I början på 2000-talet var antalet personer som var sjukskrivna eller förtidspensionerade som allra flest. Men nu slår siffrorna rekord åt andra hållet. Antalet personer som varit sjukskrivna i minst 30 dagar är nu nere i nivåer som vi inte sett sedan 1982.

Tidigare mönster bryts

Tidigare har det funnits ett klart samband mellan sjukfrånvaron och arbetslösheten: om situationen på arbetsmarknaden varit osäker har sjukfrånvaron minskat och tvärtom. Sedan 2005 har dock frånvaron från arbetet minskat för båda dessa försäkringsformer. Dessutom tyder ett antal prognoser på att det tidigare så säkra sambandet i framtiden kommer att vara brutet.

Utveckling av arbetslöshet, sjukfrånvaro och andel personer med förtidspension (SA sedan 2003)*

Diagram som visar utvecklingen av arbetslösheten, sjukfrånvaron och förtidspensionerade.

Källa: Försäkringskassan

* Dessa siffror inkluderar dock inte sjuklöneperioden, alltså de första två veckorna då arbetsgivarna betalar ut sjuklön. Därför finns ett stort mörkertal som inte är inkluderat i siffrorna nedan. Andra siffror kan dock bekräfta samma utveckling, även när dessa två första veckor är medräknade. För både tjänstemän och arbetare, vars arbetsgivare har kollektivavtal, har sjukfrånvaron minskat med 44 procent från 2002 till sista kvartalet 2008.

Färre även med sjuk- och aktivitetsersättning

Den försäkringsform som tidigare inte visat någon direkt koppling till konjunkturläget är förtidspension, eller som det heter sedan 2003, sjuk- och aktivitetsersättning (SA). Antalet förtidspensionerade/SA har tidigare ökat trendmässigt. Men nu sker det även stora minskningar här då inflödet till ersättningsformen minskar och utflödet ökar. Satt i relation till befolkningen ger detta en siffra som är den lägsta nivån som uppmätts sedan 1970-talet.

Svag position på arbetsmarknaden

Utvecklingen ser ut att nu gå åt rätt håll men nya utmaningar väntar runt hörnet. Försäkringskassan räknar med att ungefär 60 000 personer år 2010 står inför en situation där man antingen beslutar om sjukersättning tillsvidare, eller att de inte har rätt till någon ersättning alls. Det kan betyda att ett stort antal av dessa kommer ut på en arbetsmarknad som beräknas vara den svagaste sedan mitten av 1990-talet. Personer som har varit borta från arbetsmarknaden under en längre tid har ofta svårare att få jobb än andra. Det betyder i sin tur att det finns en stor risk att dessa personer bara går från en ersättningsform till en annan, i detta fall sannolikt till arbetslöshetskassa eller ekonomisk bistånd.

Läs mer:

Sjukfrånvaron i Sverige