Ska Sverige återinföra förmögenhetsskatten?

2007 avskaffades förmögenhetsskatten i Sverige. Nu har Socialdemokraterna på förslag att skatten ska återinföras. Sverige skulle då, jämte Frankrike, vara de enda länderna i EU med förmögenhetsskatt.

Förmögenhetsskatten har alltså återigen blivit en fråga i den ekonomisk-politiska debatten. Detta efter att Socialdemokraterna i sin budgetmotion (oktober 2008) föreslagit att skatten ska återinföras i Sverige.

Under 2000-talet har flera EU-länder avskaffat förmögenhetsskatten. Finland, Luxemburg och Nederländerna var först ut och även Spanien har nyligen beslutat om att överge skatten. Även utanför EU är förmögenhetskatt mycket ovanlig. Om förslaget vinner gehör i Riksdagen skulle alltså Sverige jämte Frankrike bli de enda länderna i EU som har kvar förmögenhetsskatt.

En miljonär om dagen

En vanlig kritik mot förmögenhetsskatten är att den orsakar kapitalflykt. Många företagare väljer att flytta sitt kapital utomlands när de blir hårt beskattade. Kapitalet flödar till andra länder istället för att återinvesteras i Sverige och därmed bidra till svensk tillväxt och välstånd.

Omfattningen av kapitalflykt är dock svår att mäta exakt. En statlig fransk utredning har uppskattat att i genomsnitt en miljonär om dagen flyttar från Frankrike, till länder som erbjuder bättre skattevillkor för investeringar. Beräkningar finns även som säger att uppemot 1000 miljarder har försvunnit från Sverige som resultat av förmögenhetsskatten.

Uteblivna investeringar är också ett problem som förknippas med förmögenhetsskatten. Som alla kapitalskatter minskar förmögenhetsskatten avkastningen på investeringar. När avkastningen minskar blir färre investeringar lönsamma. Därmed sjunker antalet som faktiskt genomförs. Detta i sin tur inverkar negativt på möjligheterna att skapa nya jobb och företag.

Förmögenhetsskatten i Sverige

I Sverige infördes förmögenhetsskatten 1947*. Under 1970-talet kom kritik för att den hämmade tillväxten i små företag. Detta ledde till att vissa lättnader gjordes i beskattningen. Men i grunden bestod problemen och med tiden tvingades man göra fler undantag. Mest uppseendeväckande av dessa var kanske att aktieinnehav behandlades olika beroende på hur mycket man ägde och vilken lista de var noterade på. Undantagen innebar att privatpersoner beskattades olika trots att de hade exakt samma typer av tillgångar.

Förmögenhetsskatten avskaffades den 1 januari 2007. Den svarade då för tre-fyra promille av de totala skatteintäkterna

Med tiden blev förmögenhetsskatten alltså alltmer komplicerad. Att det blev så var ingen slump. Politikerna var helt enkelt tvungna att försöka förhålla sig till en trend de inte hade någon kontroll över. De var tvungna att försöka minimera kapitalflykten samtidigt som kapitalet hade blivit allt mer lättrörligt över gränserna.

Till slut gjordes bedömningen att kostnaderna skatten medförde blivit alltför höga. Kapitalflykt, de uteblivna investeringarna och de krångliga reglerna hade tagit ut sin rätt. Förmögenhetsskatten avskaffades den 1 januari 2007. Den svarade då för tre-fyra promille av de totala skatteintäkterna.

Förmögenhetsskatt i EU  

Fotnot: *Skatten blev 1947 en särskild skatt skild från inkomstbeskattningen.