Inte helt nattsvart på arbetsmarknaden

Finanskrisen får konsekvenser på den reala ekonomin och lågkonjunkturen märks på antalet varsel. Samtidigt anmäls fortfarande många lediga platser till arbetsförmedlingen. Hur är egentligen läget på arbetsmarknaden?

Hittills i år har cirka 46 000 personer varslats om uppsägning. Detta är betydligt fler än de 30 000 som varslades under hela förra året. Det är också ytterligare en signal om att vi befinner oss i början av en konjunkturnedgång. Men samtidigt är bilden av arbetsmarknaden inte nattsvart. När läget var som värst i början på 1990-talet varslades i genomsnitt 15 000 personer i månaden. Totalt berördes 185 000 anställda av varsel under 1992. Det är långt kvar dit.

Utveckling av antal varsel sedan 1990

Grafik över antal varsel 

Dessutom fortsätter sysselsättningen att öka. I september 2008 hade sysselsättningen ökat med 44 000 personer jämfört med samma månad förra året. Arbetsförmedlingens prognos för helåret 2008 är att antalet sysselsatta ökar med totalt 55 000. Så här långt kommer det också in många nya jobb till Arbetsförmedlingen. I september anmäldes 43 953 nya lediga jobb. Detta är visserligen lägre än motsvarande period förra året, men över månadsgenomsnittet för samtliga år mellan 1996 och 2005. Tillströmningen av jobb är alltså betydligt större idag än för 10 år sedan.

Arbetsmarknadens utmaningar

Antalet lediga platser tyder på att det ännu händer mycket på arbetsmarknaden. Samtidigt har företagen fortsatta problem att hitta rätt kompetens att anställa. Många lediga platser tillsätts inte. När varslen nu börjar öka blir det ännu viktigare att matchningen på arbetsmarknaden förbättras. Fler lediga jobb måste tillsättas. På så sätt behöver inte de ökade varslen översättas rakt av i ökad arbetslöshet. Just nu är förmodligen denna förhoppning till klen tröst för dem som varslats under de senaste månadernas turbulens. Men det är viktigt att komma ihåg att vi aldrig gått in i en lågkonjunktur med ett lika starkt läge på arbetsmarknaden som vi har idag.