Förhandlingar om nya kollektivavtal 2007

Nästa år ska cirka 500 kollektivavtal om löner och anställningsvillkor omförhandlas för 2,8 miljoner anställda i privat och offentlig sektor. Numera lämnar många avtal stort utrymme för den lokala lönebildningen.

Sedan 1993 har reallönerna för de anställda i näringslivet ökat med över 30 procent.*  Reallönerna har ökat samtidigt som de lokala parternas inflytande över lönebildningen också har ökat.

Under nästa år sker de centrala parternas förhandlingar samlat i tiden för större delen av arbetsmarknaden. Utfallet av förhandlingarna har stor betydelse för de anställdas möjligheter att fortsätta få reallöneökningar och för Sveriges förutsättningar att klara sin konkurrenskraft.

I den privata sektorn löper flertalet avtal ut den 31 mars 2007, däribland industrins avtal. Inom den offentliga sektorn löper avtalen inom kommunerna ut den 30 juni och inom staten den 30 september. Det är egentligen bara transportsektorn och banksektorn som inte förhandlar 2007.

Sluttider för de större avtalen för Svenskt Näringslivs medlemsorganisationer

Stapel för riksavtal


De största avtalen som löper ut den 31 mars 2007 är teknikavtalen mellan Teknikföretagen och IF Metall respektive CF, Sif och Ledarna. De berör tillsammans drygt 300 000 anställda. Det finns en samsyn på arbetsmarknaden om den konkurrensutsatta industrins normerande roll för avtalen på arbetsmarknaden. Det innebär att industrin ska träffa sina avtal först.

I Industriavtalet från 1997 beskrivs bland annat förhandlingsreglerna som ska ge parterna möjlighet att förhandla utan stridsåtgärder och som ska leda till balanserade förhandlingsresultat.

Utfallet av förhandlingarna har stor betydelse för de anställdas möjligheter att fortsätta få reallöneökningar och för Sveriges förutsättningar att klara sin konkurrenskraft.

Förhandlingarna ska enligt Industriavtalet starta senast tre månader innan de gamla avtalen upphör att gälla. Det betyder att krav och bud utväxlas senast den 31 december 2006 och att förhandlingarna samtidigt börjar. Nya avtal ska sedan träffas innan de gällande avtalen går ut. Om parterna inte har träffat nya avtal när en månad återstår av avtalstiden, leds förhandlingarna under mars 2007 av opartiska ordförande som parterna själva har utsett.

Hittills har i så gott som samtliga fall nya avtal träffats före eller omedelbart i anslutning till att de gamla avtalen löpt ut. Innehållet i de träffade avtalen har fått vara styrande för avtalen på övriga arbetsmarknaden.

Fakta om kollektivavtal

  • Ett kollektivavtal är en skriftlig överenskommelse mellan ett arbetsgivarförbund, eller en enskild arbetsgivare, och ett arbetstagarförbund om anställningsvillkor.
  • I Sverige täcks cirka 92 procent av de anställda av kollektivavtal. 3,3 miljoner anställda omfattas av kollektivavtal mellan arbetsmarknadens parter, dvs. arbetsgivarförbund och arbetstagarförbund. 300 000 anställda omfattas av s. k. hängavtal, eller separatavtal, som ett företag tecknar med en facklig organisation. Härtill kommer cirka 300 000 anställda som inte omfattas av kollektivavtal.
  • Det finns cirka 600 kollektivavtal på den svenska arbetsmarknaden. Den privata sektorn svarar för den helt dominerande mängden av dessa. Inom den offentliga sektorn är avtalen få, men de gäller fler anställda.

* Myten om lönebildningens förlorare, Björn Lindgren, Svenskt Näringsliv 2006