Ekonomifakta

Vart går dina skattepengar?

Publicerad: 2018-09-27

Du vet så klart att du betalar skatt till din kommun och ditt landsting, men har du koll på hur mycket och vart pengarna tar vägen? I vår uppgraderade räknesnurra, Så används din skatt, kan du nu se hur prioriteringarna ser ut i just din kommun och jämföra med andra.

Nu har vi lanserat en ny version av vår räknesnurra, Så används din skatt , där du har möjlighet att välja kommun när du gör beräkningen. Detta betyder att dina skattepengar fördelas i enlighet med hur mycket olika verksamheter faktiskt kostar där du bor. Du kan alltså få en bild över hur mycket du betalar till exempelvis idrottsanläggningar eller hemsjukvård och jämföra med hur det ser ut på andra ställen i landet.

Räknesnurran tar också hänsyn till utjämningssystemet . En del av de skattemedel som går in i kommunernas och landstingens budgetar kommer nämligen inte från kommunalskatten utan från statliga skatter. Bor du i en kommun som tar emot relativt lite pengarpengar: från utjämningssystemet går i praktiken en del av din statliga skatt till andra kommuner och landsting. Framför allt blir detta tydligt för ett antal Stockholmskommuner.

Så om du vill få en bättre bild av vilka offentliga verksamheter som du finansierar via skatten och vilka saker som kostar mest där du bor, hoppas vi att detta verktyg kan ge viss vägledning. En sak som den här räknesnurran dock inte kan ge svar på är hur effektivt de olika verksamheterna drivs. Den saken får politikerna stå till svars för.

Så används din skatt – räkna på din lön

av Fredrik Carlgren

Publicerad: 2018-09-27

Det är fritt att använda sig av våra diagram men ange gärna Ekonomifakta som källa.

Skatt