Ekonomifakta

Moms - internationellt

Senast uppdaterad: 2025-04-16

I Sverige är momsen i normalfall 25 procent. Bland EU-länderna är det bara Ungern som har en högre moms. Efter finanskrisen 2009 höjdes skattesatserna på flera håll i EU. Under de senaste åren har däremot förändringarna varit mindre.

Loading

Luxemburg har lägst moms med 16 procent och högst i Ungern med 27 procent. Enligt EU-reglerna får standardnivån för momsen inte vara lägre än 15 procent. Det är däremot tillåtet att ha reducerad moms på vissa varor och tjänster. I Sverige används två reducerade skattesatser: 12 respektive 6 procent (se Skatteverket för vilka varor och tjänster som omfattas).

Efter finanskrisen höjdes momsen på många håll i EU som en följd av den finansiella krisen och de statsfinansiella problemen. Störst har höjningarna varit i Ungern där skattesatsen stigit med sju procentenheter. Under de senaste åren har förändringarna varit mindre. Sverige tillhör de länder som bara förändrat de reducerade momssatserna.

Förutom att specificera ramar för skattesatserna anger EU:s regelverk också vilka transaktioner som ska vara undantagna från moms. Det handlar bland annat om sjukvård, tandvård, utbildning, finansiella tjänster och försäkringar. Det är alltså långt ifrån allt som är momsbelagt inom EU. Företag som är verksamma inom sådana områden har som regel inte rätt att dra av moms på sina kostnader utan för dessa blir momsen en kostnad som om de vore slutkonsumenter. Man brukar då tala om dold moms. I sådana fall blir det dyrare att köpa in tjänster från andra företag, vilket kan leda till minskad specialisering i företagen.

För svensk del innebär alla undantag och reduktioner att vi endast beskattar 53 procent av det som teoretiskt sett skulle kunna beskattas. Detta är något lägre än EU-genomsnittets 59 procent och visar att det finns betydande utrymme att bredda skattebasen. En bred skattebas för momsen kan bidra till att skapa enkelhet i systemet och också möjliggöra en lägre skattesats utan att skatteintäkterna behöver falla.

Senast uppdaterad: 2025-04-16

av Jacob Öljemark

Det är fritt att använda sig av våra diagram men ange gärna Ekonomifakta som källa.

Skatt