Ekonomifakta

Artikel

Statistik om företagande - en djungel av siffror

Publicerad 2009-03-03 av Fredrik Carlgren

Entreprenörskap och företagande får allt mer utrymme inom såväl media och samhällsdebatt som forskning. Det råder stor enighet om att företagandet är en drivande kraft för tillväxttillväxt:, ekonomisk utveckling och välfärdvälfärd:. Därför är behovet av bra företagsstatistik stort.

Hur många företagföretag: och företagare det finns i Sverige är inte helt lätt att utröna. Det beror mycket på hur man väljer att definiera begreppet ”företagföretag:” och vilken mätmetod man använder.

Olika källor och definitioner

Statistiska Centralbyrån, SCBSCB:, har omfattande information i sitt företagsregister. Men här ingår exempelvis bostadsrättsföreningar och därför måste datan bearbetas något. När det gäller antalet företagare finns även här olika metoder. SCBSCB::s arbetskraftsundersökningar är ett sätt, men man kan även hämta information ur de många register andra myndigheter ansvarar över.

Trots denna djungel kan några enkla nyckeltal, som presenteras på ekonomifakta.se, ändå ge en bild av hur det svenska näringslivetnäringslivet: ser ut:

Att jämföra dessa nyckeltal med andra länder har inte alltid varit helt lätt. Om det finns olika definitioner inom landet är det ganska självklart att det finns en uppsjö definitioner om man vänder sig mot utlandet. Dessutom har det länge funnits frågetecken om hur man ska mäta entreprenörskap och företagande överhuvudtaget.

Gemensam företagsstatistik

När nu entreprenörskap och företagande får en allt tydligare roll ökar också behovet av bra och jämförbar statistik. Därför har det europeiska statistikorganet EurostatEurostat: tillsammans med OECDOECD: sjösatt ett projekt som syftar just till att samordna metoder, definitioner och indikatorer över entreprenörskap och företagande. Det man mäter är exempelvis antalet företagföretag:, sysselsatta i företagen, nyföretagandet, konkurser, prestationer hos gasellföretag med mera. Än så länge saknas data för vissa länder och år. Men på sikt kommer den gemensamma databasen bli ett mycket viktigt underlag för beslutsfattare och sätta strålkastarljuset på ländernas styrkor och svagheter när det gäller företagande.

På vissa punkter vet vi redan idag att vi är svagare än andra EU-länder.

Frågan är hur Sverige kommer att framstå i sådana jämförelser? På vissa punkter vet vi redan idag att vi är svagare än andra EUEU:-länder. Till exempel visar statistik från EurostatEurostat: att antalet företagare minskade med 3 procent i Sverige mellan 1995 och 2007. Snittet för EU-15EU-15: är istället en ökning med 14 procent. Förhoppningsvis kommer den gemensamma företagsstatiken med tiden också innehålla ett par glädjeämnen. Vi vet exempelvis att Sverige är ett innovativt land. Förr eller senare borde det också visa sig i ett nyföretagande där vi tagit oss upp från en bottenplacering och istället ligger på samma nivå eller över EUEU:-genomsnittet.

Nyföretagandet i EU

Nystartade företagföretag: som andel av totala antalet företagföretag:, 2005

Nyföretagandet internationellt

Källa: EurostatEurostat:

Läs mer på Ekonomifaktas nya och förbättrade faktasidor om företagande, entreprenörskap och näringslivetnäringslivet:.

Näringslivet

Entreprenörskap

Företag inom välfärdssektorn

av Fredrik Carlgren

Tidigare medarbetare

Publicerad 2009-03-03

Företagande