Ekonomifakta

Betalningar - internationellt

Senast uppdaterad: 2024-05-08

Den svenska kronan utgör 0,8 procent av alla betalningar i SWIFT-systemet. Kronans andel av systemet har minskat över tid. År 2012 utgjorde kronan drygt 1 procent av alla globala transaktioner.

Loading

SWIFTSWIFT: är en internationell organisation som syftar till att underlätta kommunikation och överföringar av pengarpengar: mellan olika banker och finansiella institutioner runt om i världen.

SWIFTSWIFT: tillhandahåller standardiserade protokoll och metoder för att skicka olika typer av meddelanden, såsom betalningsinstruktioner, handelsdokument och meddelanden om finansiella transaktioner. Via SWIFTSWIFT: kan banker snabbt och säkert skicka pengarpengar: över landsgränser, utföra valutaväxling och andra typer av finansiella transaktioner.

De vanligaste valutorna som används inom SWIFTSWIFT:-systemet är US dollar (USD), euroeuro: (EUR), brittiskt pund (GBP), japansk yen (JPY), kinesiska yuan (CNY) och schweizisk franc (CHF). Dessa valutor är ofta föremål för internationella transaktioner och är därför välrepresenterade inom SWIFTSWIFT:-nätverket. Utöver dessa större valutor stöder SWIFTSWIFT: också en lång rad andra valutor, både stora och mindre. Det kan vara allt från kanadensiska dollar (CAD) till indiska rupier (INR), och många fler. Den svenska kronan (SEK) är också med i SWIFTSWIFT: men utgör en lite del av de globala transaktionerna.

Senast uppdaterad: 2024-05-08

av Jacob Öljemark

Det är fritt att använda sig av våra diagram men ange gärna Ekonomifakta som källa.

Finansiell ekonomi