Artikel
Så har priserna på julbordet förändrats
Publicerad 2025-12-15 av Alva Ohlsson
Julen närmar sig, och därmed också julmaten. Men hur påverkas plånboken i år? Sedan november förra året har priserna på typiska livsmedel på julbordet både ökat och minskat.
Vilka livsmedel har blivit dyrare?
Sedan november 2024 har livsmedelspriserna i genomsnitt ökat med 3,1 procent, vilket är högre än den genomsnittliga inflationstakten. Flera klassiska livsmedel på julbordet har dessutom ökat mer än genomsnittet. Köttbullar och chokladfudge blir dyrare i år, till följd av att priset på nötkött har stigit med omkring 20 procent, medan choklad och smör har blivit cirka 13 respektive 15 procent dyrare. Även andra mejeriprodukter, som grädde och hårdost, har ökat i pris jämfört med november förra året.
Den största prisökningen syns för kaffe, där priset steg snabbt under årets inledning. Priset på nötkött har också haft en kontinuerligt stigande utveckling under 2025.
Vilka livsmedel har blivit billigare?
Samtidigt har flera livsmedel som är vanliga på julbordet blivit billigare det senaste året. Potatis, fisk, ägg och hårt bröd har samtliga minskat i pris. Potatis har blivit omkring 11 procent billigare, medan sill har minskat i pris med nästan fem procent. Prisnivån på drycker som läsk, öl (0-2,7 %) och brännvin har varit relativt oförändrad sedan november förra året
Varför förändras priserna?
Att livsmedelspriser förändras beror bland annat på utvecklingen av producentpriser och växelkursen. Producentpriser påverkas i sin tur av faktorer som råvarupriser samt Energi:energi- och transportkostnader. Kronans utveckling spelar också en viktig roll, eftersom den påverkar kostnaden för att importera Varor:varor från andra länder.

