Sverige mest innovativt i EU
Publicerad: 2008-02-21
Enligt European InnovationInnovation: Scoreboard är Sverige det mest innovativa landet inom EUEU:. Det är därför inte överraskande att utländska investeringar i forskning och utveckling, FoUFoU:, ökat markant de senaste åren. Men konkurrensen om utländska investeringar tilltar.
Kunskap är i stor utsträckning gränsöverskridande. Studenter och forskare rör sig över gränserna, investeringar i FoUFoU: sker mellan länder och handel med högteknologiska produkter och tjänstertjänster: ökar konstant.
Investeringarna från utlandet har femdubblats
Att Sverige är ett framgångsrikt och attraktivt land inom innovationinnovation: råder inget tvivel om. Detta har sannolikt bidragit till att investeringarna i FoUFoU: från utlandet har ökat kraftigt. Under en 15-årsperiod har den andel av svensk FoUFoU: som finansierats med utländska medel mer än femdubblats. En del av finansieringen kommer från de svenska företagens egna koncerner i utlandet. Trots detta är det ändå tydligt att svensk FoUFoU: lockar till sig utländskt kapitalkapital:.
Finansiering av FoU från utlandet
Andel i procent av totala FoUFoU:
Källa: SCBSCB: samt egna beräkningar
Sverige i topp
I förra veckan presenterades resultatet från den sjunde upplagan av European InnovationInnovation: Scoreboard, EIS. Bakom initiativet står EUEU:-kommissionenkommissionen: och syftet är att utvärdera och jämföra medlemsländernas prestationer inom innovationinnovation:, forskning och utveckling.
Precis som tidigare år ligger Sverige i toppen av alla länder som fanns med i undersökningen, inklusive Japan och USA. De tre mest innovativa länderna i undersökningen var Sverige, Finland och Danmark.
Under en 15-årsperiod har den andel av svensk FoU som finansierats med utländska medel mer än femdubblats.
Sveriges topplacering i EIS-mätningen beror till stor del på de stora investeringar som görs i FoUFoU: samt att företagssektorn ligger långt framme när det gäller innovationer. Det är alltså främst på ”input”-sidan konkurrensfördelarna finns.
Ökad konkurrens om FoU-pengar
Sverige är inte lika bra på att förvandla de resurser och kunskaper som finns till konkreta resultatresultat:, exempelvis patentpatent:. Som Ekonomifakta berört i en tidigare artikel, ”Sveriges sköra forskningsframgångar”, vänder sig dessutom de större svenska företagen, precis som många utländska företagföretag:, alltmer mot exempelvis Kina och Indien med sina investeringar.
Med ökad globaliseringglobalisering: av forskning, utveckling och innovationinnovation: höjs kraven på Sverige. Investeringarna i FoUFoU: ökar i resten av EUEU: och flera länder knappar in på Sveriges försprång. Inom en snar framtid finns det dessutom anledning att se över vilka länder som inkluderas i jämförelsen. Om man som nu, inte tar hänsyn till den snabba FoUFoU:-expansion som sker i två av världens kanske mest betydelsefulla och snabbväxande ekonomier, Indien och Kina, riskerar jämförelsen att tappa i relevans.
Läs mer:
Sveriges sköra forskningsframgångar
Det är fritt att använda sig av våra diagram men ange gärna Ekonomifakta som källa.