Ekonomifakta

Välkommen Rumänien!

Publicerad: 2007-01-01

Från och med idag är Rumänien en av två nya medlemmar i EUEU:. Trots en relativt hög tillväxttillväxt: och ett antal stora ekonomiska reformer är landet ett av Europas fattigaste länder. På senare år har den ekonomiska utvecklingen sackat efter, vilket beror på problem inom jordbrukssektorn, höjda energipriser samt apprecieringappreciering: av valutan. Investeringsklimatet har dock förbättrats men det som fortfarande oroar investerare är korruption, byråkrati och ett bristfälligt utvecklat rättsväsende.

Efter andra världskriget blev Rumänien en del av östblocket med en kommunistisk enpartistat. Vid östblockets sönderfall i slutet av 1980-talet följde Rumänien med. Under en stundtals våldsam revolution föll diktaturen. Därefter följde en svår ekonomisk kris under 1990-talet och de problem som den gamla regimen hade skapat var svårlösta. Rumänien har länge varit en av Europas fattigaste länder. Rumänien ansökte om medlemskap i EUEU: redan 1995 och har varit medlem i NATO sedan 2004.

Rumänien har sedan krisen genomfört ett antal ekonomiska reformer så som privatiseringprivatisering: av statliga företagföretag:, inte minst inom energisektorn. Mellan 2001 och 2004 minskade antalet statligt ägda företagföretag: med nästan 500 stycken. Investeringsklimatet har på grund av de ekonomiska och politiska reformerna förbättrats under senare år. Det som fortfarande oroar investerare är korruptionen, byråkratin och ett bristfälligt utvecklat rättsväsende. Dessa områden var också de som EUEU: gav Rumänien i uppdrag att åtgärda inför medlemskapet 2007.

Reformerat skattesystem och relativt hög tillväxt

År 2005 införde Rumänien en enhetlig bolags- och inkomstskatt på 16 procent, så kallad ’platt skattplatt skatt:’. Företagsskatten låg tidigare på 25 procent och inkomstskatterna på skalan 18-40 procent. I och med detta ökade investeringarna markant liksom den privata konsumtionen. Däremot fick staten ett inkomstbortfall på cirka 15 procent av BNPBNP:, vilket motsvarar ungefär 1 miljard EuroEuro:.

År 2005 uppgick BNPBNP: till 4 procent. Detta kan jämföras med drygt 8 procent året innan. De bakomliggande faktorerna till den minskade tillväxten var en kraftig nedgång i jordbrukssektorn på grund av stora översvämningar året innan. Dessutom innebar höjda energipriser en minskad industriell produktion. Trots denna relativt goda tillväxttillväxt: lever ungefär 40 procent av rumänerna under fattigdomströskeln.

Under 2004 var inflationen uppe i drygt 9 procent och målet för 2005 var att få ned inflationen till drygt 7 procent. Detta lyckades dock inte och inflationen stannade på drygt 8 procent. Detta berodde i stort på ökade energipriser och effekterna av skattesänkningen 2005.

Den officiella arbetslösheten har sjunkit stadigt sedan 1999. Däremot tros den dolda arbetslösheten i landet vara betydande. Mer än 35 procent av den sysselsatta befolkningen arbetar inom jordbruket men många producerar inte mer än för hushållets behov.

Rumäniens största exportmarknad utgörs av EUEU: och uppgår till hela 68 procent av den totala exporten. De största mottagarna av rumänska produkter är Italien, Tyskland och Frankrike. Omkring 60 procent av importen har också sitt ursprung i EUEU:.

Sveriges förbindelser med Rumänien

Sverige har en relativt blygsam handel med Rumänien. Under 2006, januari-oktober, uppgick den svenska exporten till 2,4 miljarder kronor. Detta utgjorde 0,3 procent av Sveriges totala exportexport:. Importen uppgick till drygt 1 miljard kronor och utgjorde därmed 0,1 procent av Sveriges totala importimport:. De svenska investeringarna i Rumänien uppgick till 112,4 USD 2005.

Källor till siffror och text: SCBSCB:, Utrikesdepartementet, Svenskt Näringsliv, Exportrådet

av Alexandra Stråberg

Publicerad: 2007-01-01

Det är fritt att använda sig av våra diagram men ange gärna Ekonomifakta som källa.

Makroekonomi