Ekonomifakta

Inflationsmål - internationellt

Senast uppdaterad: 2025-04-11

Syftet med inflationsmålet är att säkerställa prisstabilitet och skapa en förutsägbar ekonomisk miljö som gynnar tillväxt. Efter en kraftig ökning de senaste åren har inflationen nu sjunkit och ligger nära inflationsmålet på två procent.

Loading

Inflation innebär att den allmänna prisnivån i ekonomin stiger, vilket gör varor och tjänster dyrare. För att skapa stabilitet och förutsägbarhet har många länder inflationsmål, som syftar till att hålla prisökningarna på en kontrollerad nivå. Genom att upprätthålla en låg och stabil inflation skapar centralbankerna förutsättningar för en hållbar ekonomisk utveckling och minskar de ekonomiska riskerna.

Sveriges Riksbank, Sveriges centralbank, har ett inflationsmål på 2 procent per år, mätt med KPIF (Konsumentprisindex med fast ränta). Till skillnad från KPI (Konsumentprisindex) justerar KPIF för effekterna av förändrade räntor på hushållens boendekostnader. Detta ger en mer stabil bild av den underliggande inflationen.

Europeiska centralbanken (ECB), centralbanken för euroområdet, har också som mål att hålla inflationen på 2 procent per år på medellång sikt. Målet syftar till att säkerställa prisstabilitet i de 20 medlemsländerna som använder euron som valuta. ECB använder Harmonised Index of Consumer Prices (HICP) som sitt huvudsakliga mått på inflationen.

Federal Reserve (Fed), centralbanken i USA, har också som mål att upprätthålla en inflation på 2 procent per år på medellång sikt. För att mäta inflationen använder Fed både Consumer Price Index (CPI) och Personal Consumption Expenditures Price Index (PCE), där PCE är det primära måttet. Diagrammet nedan visar utvecklingen enligt PCE.

Läs också
Loading

Inflation - internationellt

Under mars minskade inflationen i flera EU-länder. Den genomsnittliga inflationstakten i EU var 2,5 procent. Det är däremot skillnad mellan länderna. Inflationen utanför EU har också minskat i vissa länder men avtagit i andra.

Senast uppdaterad: 2025-04-11

av Alva Ohlsson

Det är fritt att använda sig av våra diagram men ange gärna Ekonomifakta som källa.

Makroekonomi