Ekonomifakta

Barometerindikatorn

97,2Indikatorn

nov-24

Senast uppdaterad: 2024-11-28

Konjunkturinstitutets Barometerindikator steg till 97,2 i november från 93,6 i oktober. Även hushållens konfidensindikator steg i november till 102. Stämningsläget för ekonomin ligger nu nära normalläget.

Loading

Barometerindikatorn ger varje månad en bild över det aktuella konjunkturläget. Den bygger på undersökningar där företagföretag: och hushåll får svara på frågor om nuläget och framtidsutsikterna i ekonomin. Barometerindikatorn har ett genomsnitt på 100. Om den överstiger 100 är stämningsläget i ekonomin starkare än normalt och om den ligger under 100 är ekonomin svagare än normalt.

I diagrammet ovan framträder konjunktursvängningarna tydligt genom åren. Särskilt märks IT-boomen kring millennieskiftet och den efterföljande kollapsen. Även uppgången under 2007 samt finanskrisen kort därefter syns tydligt. År 2020 präglades av coronakrisen och i april samma år föll indikatorn brant. Nedgången var den största som någonsin uppmätts.

Läs också
Loading

Hög- eller lågkonjunktur?

Konjunkturinstitutet bedömer att den svenska ekonomin fortsätter vara i en lågkonjunktur under helåret 2024 som sen fortgår även de kommande två åren. Den höga inflationen i kombination med räntehöjningarna väntas dra ner tillväxten i Sverige.

Senast uppdaterad: 2024-11-28

av Jacob Öljemark

Det är fritt att använda sig av våra diagram men ange gärna Ekonomifakta som källa.

Makroekonomi