Ekonomifakta

Tips på sommarläsning

Publicerad: 2012-07-13

Sommaren är här! För många innebär sommaren semester och en möjlighet att ta det lite lugnare ett tag och ladda batterierna inför hösten. Varför inte ta några sommartimmar och läsa ifatt lite om vad som hänt med Sveriges ekonomi, på arbetsmarknadenarbetsmarknaden: eller den mycket omskrivna skuldkrisen i Europa? Här kommer ett par lästips.

Skuldkrisen påverkar oss alla

Sedan ett par år tillbaka har Världen, Europa och Sverige befunnit sig i ett svårt ekonomiskt läge. På senare tid har mycket handlat om Grekland och andra sydeuropeiska länder, statsskulder och budgetunderskottbudgetunderskott:. När vi är mitt uppe i en skuldkris hamnar finanskrisen lätt lite längre bak i huvudet. Friska upp minnet om vad som hänt sedan 2007 på sidan fakta från kris till kris . Krisen i Europa har också satt avtryck i länders arbetsmarknader, i Spanien uppgick arbetslösheten i slutet på 2011 till 22,9 procent. Vi har bland annat skrivit om krisen på EU:s arbetsmarknader , som beskriver utvecklingen sedan 2008.

Sverige, litet och exportberoende

I och med att många länder i Europa befinner sig i en lågkonjunkturlågkonjunktur: drabbas också Sverige. Under hela våren har vi en gång i månaden sammanfattat läget i ekonomin med tio indikatorer som beskriver läget just nu. Vi har våra största handelspartners på vår egen kontinent och handlar mycket med omvärlden. Men hur mycket av de som exporteras från Sverige är egentligen svenskt? I made in Sweden till 60 procent analyseras exportsiffrorna och ger en bild av en tätt sammanlänkad handel.

Arbetslöshet och sysselsättning

Debatten om jobben och arbetsmarknadenarbetsmarknaden: har varit häftig under året. Ekonomifakta sammanfattade nyligen utvecklingen sedan 2006 i faktabladet Fakta om jobben . Vi har dessutom skrivit om hur man förr kunde säga: ” På posten får man alltid jobb ” men att det inte riktigt gäller längre. En utbildningutbildning: blir viktigare och viktigare för att ha bra chanser på arbetsmarknadenarbetsmarknaden:. Ungdomsarbetslösheten är hög och debatten har ibland handlat mer om hur ungdomsarbetslösheten beräknas och mindre om hur den kan bli lägre. Vi förklarar i det här faktabladet vilka grupper av unga som är medräknade i statistiken och vilka som inte är det.

Ekonomifakta laddar för hösten

Med start i september kan Ekonomifakta erbjuda landets gymnasielärare och klasser en föreläsning i nationalekonominationalekonomi:. Vi har döpt den till ” Det har blivit bättre ”. Det är svårt att föreställa sig att Sverige för bara 150 år sedan var ett fattigt land. Sedan dess har otroligt mycket hänt. Men vad är det egentligen som hänt och framför allt varför? Det är det föreläsningen handlar om. Känner du någon gymnasielärare eller är du lärare själv? Boka gärna en föreläsning!

Ha en riktigt härlig sommar!

av Elin Bengtsson

Publicerad: 2012-07-13

Det är fritt att använda sig av våra diagram men ange gärna Ekonomifakta som källa.

Makroekonomi