Ekonomifakta

Klappar under granen trots finanskris

Publicerad: 2008-12-19

Julhelgen närmar sig med stormsteg. Är julklapparna inte inhandlade är det hög tid att ge sig ut i trängseln. För trots finanskris och lågkonjunkturlågkonjunktur: spås julhandeln återigen slå rekord.

Svensk Handel och Handelns Utredningsinstitut (HUI) spår att julhandeln kommer slå rekord även i år. Detaljhandeln förväntas omsätta drygt 60 miljarder, en ökning med 1,4 miljarder jämfört med i fjol. Varje svensk beräknas alltså handla för 6 600 kronor under december månad vilket är 1 500 kronor mer än en vanlig månad under året.

Minskad konsumtion tredje kvartalet

Detta kan tyckas vara förvånande eftersom vi konsumenter hållit hårdare i slantarna i takt med finanskris och lågkonjunkturlågkonjunktur:. Hög inflationinflation: och höga räntor har gjort att vår köpkraftköpkraft: försvagats under året. Det kraftiga börsfallet har dessutom inneburit minskad värde på vårt finansiella sparande. Detta tillsammans med oro över sjunkande bostadspriser samt den stora vågen av varselvarsel: gör att konsumtionen förväntats minska. Mycket riktigt visade siffror från SCBSCB: att hushållens konsumtion under det tredje kvartalet i år sjönk något. Senast detta hände var fjärde kvartalet 2001 och är alltså något mycket ovanligt.

Men lagom till julklappsinköpen har välkomna budskap nått konsumenterna. Riksbankens kraftiga räntesänkning samt en dykande inflationinflation: innebär ökad köpkraftköpkraft: för många konsumenter. Dessutom kommer ytterligare skattesänkningar vid årsskiftet att medföra mer pengarpengar: i plånboken.

Julhandeln och årets julklapp

OmsättningOmsättning: december i miljarder kronor, 2007 års penningvärde

Källa: HUI
Not: PrognosPrognos: för 2008

Julhandeln är en viktig faktor för många företagföretag: inom handeln. Men konsumtion i stort är en viktig faktor för vår välfärdvälfärd:. Hushållens konsumtion motsvarar närmare hälften av Sveriges BNPBNP:. Tvärt emot vad man kan tro så har denna andel minskat med över 5 procentenheter sedan 1993. Jämför man med 1950 har andelen minskat med nästan 20 procentenheter. Detta innebär dock inte att vi konsumerar mindre. Det är snarare så att vi har blivit rikare och att konsumtionen utgör en allt mindre del av våra utgifter.

Så trots mörka tider, både bokstavligt och bildligt talat, kan nog många glädjas åt en och annan klapp under granen även i år.

God Jul och Gott Nytt År önskar Ekonomifakta

av Alexandra Stråberg

Publicerad: 2008-12-19

Det är fritt att använda sig av våra diagram men ange gärna Ekonomifakta som källa.

Makroekonomi