Ekonomifakta

Färre smittas av Uncle Sam

Publicerad: 2008-02-07

Världens blickar är riktade mot USA. Det handlar om val, börskris och stora underskott. USA:s roll som världens största ekonomi har börjat ifrågasättas. När USA nyser idag blir färre förkylda.

USA är världens största ekonomi, en supermakt som varit drivkraften i världens tillväxttillväxt:. När USA nyser blir världen förkyld brukar man säga och peka på att resten av världen är beroende av det ekonomiska klimatet i USA.

När nu USA är på väg in i en recessionrecession: ökar hotet om en global avmattning i ekonomin. Den ekonomiska krisen som bottnar i en fastighets- och kreditkris får allt större följder. Ett skenande budgetunderskottbudgetunderskott:, en allt svagare dollar och en minst sagt svajig amerikansk börsbörs: har spätt på krisen. Den nya presidenten kommer inte direkt kunna avnjuta ett dukat bord.

USA:s ställning försvagad

Det råder dock delade meningar om hur stor roll den amerikanska lågkonjunkturen faktiskt kommer att ha för resten av världen. Bilden av USA som den dominerande supermakten har börjat förändras. En indikator på detta är världshandeln där USA:s betydelse minskat det senaste decenniet.

USA:s andel i världshandeln minskar

Andel av den totala exporten och importen, procent

Källa: WTOWTO:

Den fråga som uppstått är huruvida det fortfarande är USA som driver världsekonomin framåt eller om den nya tidens tigrar blivit så starka att man kan stå emot en amerikansk stagnationstagnation:. Man talar om ”decoupling” eller ”frikopplingsteorin”.

De som stödjer denna teori menar att de nya tillväxtekonomierna, med Kina och Indien i spetsen, kan fortsätta att växa starkt, trots en amerikansk avmattning, eftersom de blivit allt mer oberoende av USA. De nya ekonomierna med växande hemmamarknader, och större deltagande på den globala arenan, kan gå åt ett helt annat håll än USA.

Den nya presidenten kommer inte direkt kunna avnjuta ett dukat bord.

Andra pekar på att USA trots allt fortfarande är herre på täppan. USA är det land som importerar mest och andelen på drygt 15 procent av världens importimport: är mer än dubbelt så stor som tvåan Tyskland. Dessutom är världens ekonomier allt mer integrerade med ökad internationell handel, investeringar och ett ökande kapitalflödekapitalflöde:. Därför skulle en stagnationstagnation: i USA, i alla fall till viss del, ändå kunna dra med sig resten av världen.

Sverige fortfarande beroende

Det finns dock tecken på att USA:s globala ställning faktiskt har försvagats. Men om USA:s relation till Sverige försvagats är inte lika tydligt.

Sverige är beroende av omvärlden och hälften av vår BNPBNP: utgörs av exportexport:. USA är en viktig handelspartner, främst på just exportsidan. Drygt 7 procent av Sveriges exportexport: går till USA och gör landet till det tredje viktigaste exportlandet efter Tyskland och Norge.

USA:s betydelse som handelspartner har förändrats även för Sverige. Vår varuimport från USA har minskat under det senaste decenniet, en trendtrend: som också återfinns i resten av världen. Exportandelen har minskat även den sedan 2003.

Men med tanke på USA:s stora inflytande över Sverige på flertalet andra områden, såsom på börsen, är det dock inte särskilt troligt att Sverige är tillräckligt frikopplat för att kunna gå oberörd genom den amerikanska krisen.

av Fredrik Carlgren

Publicerad: 2008-02-07

Det är fritt att använda sig av våra diagram men ange gärna Ekonomifakta som källa.

Makroekonomi