Ekonomifakta

Din skatt 2019

Publicerad: 2019-01-25

Idag är det årets första löning och skattebetalarna kan bland annat glädjas åt ett högre jobbskatteavdrag och höjd brytpunktbrytpunkt: för statlig skatt. Vill du se hur just din skatt blir 2019 kan du använda vår uppdaterade räknesnurra .

I år finns det fyra större nyheter i inkomstskatten: ett utökat jobbskatteavdrag , en förstärkning av grundavdraget för äldre, en relativt stor höjning av brytpunkten för statlig skatt samt införandet av en ny public service-avgiftavgift:. De tre förstnämnda åtgärderna kommer från M/KD:s budgetreservation, som antogs av riksdagen i slutet på förra året, medan public service-avgiften redan var beslutad innan budgeten klubbades igenom.

Utöver detta har det också skett förändringar i kommunalskatterna . I totalt 64 av landets 290 kommuner har skattesatsen förändrats. Överlag var det höjningarna som dominerade och rikssnittet steg från 32,12 till 32,19 procent.

Sänkningar jämfört med förra året

För att illustrera dessa förändringar redovisas nedan ett antal skatteberäkningar för olika inkomstnivåer. Den övre tabellen gäller pensionärer födda 1953 eller tidigare och den nedre arbetstagarearbetstagare: födda 1954 eller senare. På sista raden redovisas också hur mycket skatten sänkts.

Till exempel kan man se att skatten för en pensionär med 25 000 kronor i månaden sänkts med drygt 230 kronor. Sänkningen hade varit större om det inte vore för den nya public service-avgiften, men å andra sidan slipper man nu att betala licensavgiften via räkningarna. För lite högre inkomstnivåer är skattesänkningen mer betydande på grund av den relativt höga uppräkningen av brytpunkten för statlig skatt (läs mer här ).

Loading

Arbetstagarna får sänkt skatt genom en förstärkning av jobbskatteavdragetjobbskatteavdraget:. Detta påverkar i princip alla inkomstskikt och innebär en skattesänkning på som mest cirka 215 kronor i månaden (läs mer här ). Vid lite högre inkomstnivåer kan arbetstagarna, i likhet med pensionärerna, också dra nytta av höjningen av brytpunkten.

Loading

Beräkningarna ovan baseras på riksgenomsnitt. Vill du istället räkna på hur hög din skatt blir utifrån din egen inkomstinkomst: och hemkommun kan du använda vår uppdaterade räknesnurra. Där kan du också ta del av fler detaljer kring beskattningen och se hur skatten har förändrats över tid:

Räkna ut din skatt

av Fredrik Carlgren

Publicerad: 2019-01-25

Det är fritt att använda sig av våra diagram men ange gärna Ekonomifakta som källa.

Skatt