Momsfel - internationellt
Senast uppdaterad: 2024-08-20
En viktig aspekt av momsen är momsfelet, det vill säga hur mycket som faktiskt betalas in i förhållande till hur stora inbetalningar skulle ha varit om inget bortfall fanns. Sveriges momsfel är jämförelsevis lågt och uppskattades till 3,8 procent år 2021.
Momsfelet kan bero på skattesmitning men också till exempel på att företagföretag: går i konkurskonkurs: och på laglig skatteplanering. Även om beräkningar av momsfelet är svåra att göra och behäftade med stora osäkerheter ger de ändå en indikation om hur effektivt momssystemet är i olika länder.
Enligt beräkningar från Center for Social and Economic Research, CASE, uppgick momsfelet i EUEU: till 5,4 procent år 2021. Sverige var ett av de länder som hade det minsta momsfelet, knappt 4 procent. Det betyder att Sveriges momssystem är mycket effektivt jämfört med andra EUEU:-länder. Trots att momsfelet var relativt litet i procent räknat, handlar det ändå om stora belopp: drygt 20 miljarder kronor år 2021.
Med undantag för Danmark och Sverige så noterades det år 2021 en minskning av momsfelet jämfört med föregående år i samtliga EUEU:-länder. Momsfelet i Danmark och Sverige ökade med 0,7 respektive 0,2 procentenheter år 2021. Denna generella nedgång bland EUEU:-länderna kan tillskrivas flera faktorer, bland annat i form av förändringar i konsumtionsmönster där regelefterlevnaden generellt sett är högre. Exempelvis ökad e-handel och en minskad kontanthantering bland befintliga bransher. En annan anledning till minskningen av momsfelet tillskrivs en ökning av statliga stödåtgärder vid skatteinbetalningar vilket minskat antalet konkurser bland företagen.
Det är fritt att använda sig av våra diagram men ange gärna Ekonomifakta som källa.