Brytpunkten
Senast uppdaterad: 2025-07-10
Brytpunkten anger vid vilken inkomstnivå man börjar betala statlig inkomstskatt. För inkomstinkomst:året 2025 är brytpunkten 615 300 kronor per år, vilket motsvarar en månadslön på cirka 51 300 kronor före skatt. På den del av inkomsten som överstiger brytpunkten betalar man 20 procent i statlig inkomstskatt, utöver den kommunala skatten.
Brytpunkten räknas fram utifrån den så kallade skiktgränsen, som är ett fast belopp som bestäms av regeringen och som justeras årligen. För att få fram brytpunkten lägger man till grundavdraget till skiktgränsen. Det innebär att brytpunkten i praktiken är något högre än skiktgränsen, eftersom man inte betalar statlig skatt på hela inkomsten utan först efter att grundavdraget är avräknat. Grundavdraget minskar den beskattningsbara inkomsten och är utformat för att ge större lättnad vid lägre inkomster. Även grundavdraget räknas upp årligen, vilket påverkar var brytpunkten hamnar.
Skiktgränsen för statlig inkomstskatt justeras årligen utifrån förändringar i prisnivån. Uppräkningen sker automatiskt och baseras på förändringen i konsumentprisindex (KPIKPI:) mellan juni två år före beskattningsåret och juni året före, med ett tillägg på två procentenheter. Den framräknade nivån avrundas sedan uppåt till närmaste hundratal kronor. Syftet med uppräkningen är att skiktgränsen ska följa prisutvecklingen i samhället och förhindra att fler omfattas av statlig skatt enbart på grund av inflation. Regeringen har möjlighet att frångå den automatiska uppräkningen om det anses motiverat, exempelvis av budgetpolitiska skäl.
Det är viktigt att skilja mellan skiktgränsskiktgräns: och brytpunktbrytpunkt:. Skiktgränsen används i lagstiftningen för att ange när den statliga skatten börjar tas ut, medan brytpunkten visar när det faktiskt börjar märkas i plånboken, det vill säga efter att grundavdraget är inräknat.
Fram till och med 2019 fanns två brytpunkter. Över den andra brytpunkten betalade man ytterligare 5 procentenheter i statlig skatt – det som ofta kallades värnskattvärnskatt:. Denna slopades från och med 2020, vilket innebär att det idag endast finns en brytpunktbrytpunkt:.