Litet och exportberoende
Publicerad: 2011-09-29
Sverige är ett av världens mest exportberoende länder. Om man tog bort exporten skulle BNPBNP: falla med 50 procent. Det är också exporten som legat till grund för den välfärdvälfärd: som vi byggt och bygger upp. Detta gör dock Sverige mer känsligt än många andra länder för konjunktursvängningar i viktiga handelsländer.
Exporten utgör 50 procent av Sveriges BNPBNP:. Ungefär två tredjedelar av detta är varuexport och en tredjedel är tjänsteexport. Sedan 1970 har exporten som andel av BNPBNP: ökat kraftigt.
Fram till 1982 var varuexporten och -importen ungefär lika stora, 25 procent. Därefter växte exporten mer än importen och Sverige fick en positiv handelsbalanshandelsbalans:.
Sedan 1982 har Sverige varit mer beroende av att kunna sälja än köpa av omvärlden.
Faktum är att överskottet i Sveriges utrikeshandel, skillnaden mellan exportexport: och importimport:, för både varorvaror: och tjänstertjänster: är det sjätte största som andel av BNPBNP: bland OECDOECD:-länderna.
Det betyder helt enkelt att vi är väldigt beroende av att kunna sälja utomlands. Sjunker efterfråganefterfrågan: från andra länder så sjunker tillväxten i Sverige.
Konjunkturkänsliga varor
Detta blir extra tydligt om man tittar på vad det är vi säljer. Till stor del består vår exportexport: av olika insatsvaror. Sådant som ingår i produkter som tillverkas i andra länder. Nästan 50 procent av vår varuexport består av verkstadsvaror: maskiner, elektronikvaror och fordon är de stora varugrupperna. Ungefär 20 procent av varuexporten består av råvarorvaror: från skogen och metallindustrin.
Dessa stora poster i Sveriges exportexport: är varorvaror: som brukar klassas som konjunkturkänsliga. Andra varorvaror: så som livsmedel och läkemedel ingår också i exporten men är på grund av deras art mindre känsliga för svängningar i efterfråganefterfrågan:.
Europa köper mest
Drygt 56,2 procent av vår varuexport går till EUEU:-länder. Tyskland, Storbritannien, de övriga nordiska länderna, Frankrike och Italien tillhör de länder som handlar mest av Sverige. USA köper ungefär lika mycket som Storbritannien gör.
Hur ekonomin utvecklas i dessa länder är naturligtvis avgörande för svensk exportexport:. Just nu ser det inte särskilt ljust ut. USA visar svaga tillväxtsiffror och Storbritannien har ännu inte nått upp till BNPBNP:-nivåerna innan finanskrisen. Tysklands ekonomi är i grunden stark men dras ner av skuldkrisen i euroländerna och den svaga utvecklingen i USA. Många av Sveriges exportländer upplever helt enkelt en ekonomiskt högst osäker tid och detta är också svenska företagföretag: väl medvetna om.
Detta märks bland annat i Exportrådets indikator, Exportchefsindex PrognosPrognos:, som fokuserar på hur exportansvariga ute i Sveriges företagföretag: ser på utvecklingen de kommande tre månaderna. I augusti föll denna indikator rejält och hamnade under 50-strecket vilket betyder att det är fler tror på en försvagning än en förstärkning framöver. Indikatorn ligger nu på sin lägsta nivå sedan 2009.
För svensk ekonomi, för jobben och tillväxten, är det av avgörande betydelse att nedgången inte vinner ytterligare kraft.
Det är fritt att använda sig av våra diagram men ange gärna Ekonomifakta som källa.