Vad gör befolkningen?
Senast uppdaterad: 2025-04-25
Omkring hälften av Sveriges befolkning är i arbete. Drygt en tredjedel står utanför arbetsmarknadenarbetsmarknaden: eftersom de är barn eller pensionärer. Den återstående delen, som också står utanför arbetsmarknadenarbetsmarknaden:, består av personer som är sjukskrivna, arbetslösa eller studerande. Hur stor andel av befolkningen som är aktiv på arbetsmarknadenarbetsmarknaden: är en viktig faktor, särskilt när man diskuterar försörjningsbördan i ett land.
År 2024 var 49 procent av Sveriges befolkning i arbete. Den återstående delen bestod till största delen av pensionärer och barn under 15 år. Resterande utgjordes av arbetslösa, det vill säga personer som aktivt söker jobb, studerande som inte söker arbete, förtidspensionerade och sjukskrivna.
Eftersom pensioner, barnens skolgång och olika bidragbidrag: finansieras till stor del genom skatteintäkter, innebär det att den knappa hälft av befolkningen som arbetar inte bara försörjer sig själva utan i genomsnitt ytterligare en person genom sitt bidragbidrag: till samhällets gemensamma system. Det här beskrivs ofta med begreppet försörjningsbördaförsörjningsbörda:, vilket blivit allt mer uppmärksammat i samhällsdebatten i takt med den demografiska förändringen
För att minska försörjningsbördan i framtiden behöver andelen människor i arbetskraften öka. Det kan vi exempelvis uppnå genom att höja pensionsåldern eller utöka arbetskraftsinvandringen. Men det räcker inte. Vi måste också ta till vara på den arbetskraftarbetskraft: vi redan har på ett bättre sätt. Till exempel genom att underlätta för unga att etablera sig på arbetsmarknadenarbetsmarknaden:. Dessutom behöver vi öka produktiviteten i samhället som helhet.
Befolkningsstruktur
Det är fritt att använda sig av våra diagram men ange gärna Ekonomifakta som källa.