Ekonomifakta

Sverige störst i EU på antalet patentsökningar

Publicerad: 2021-03-17

Sverige ansökte om näst flest patent i världen sett till antalet invånare förra året. Det framkommer i en rapport som presenterades av European Patent Office (EPO) tidigare i veckan. Schweiz ligger likt tidigare år som nummer ett även 2020.

I länder såsom Nederländerna, Storbritannien och Tyskland har antalet patentansökningar fallit kraftigt till följd av coronakrisen. I Sverige har siffran istället ökat med 0,6 procent vilket tyder på att Sverige i det här hänseendet klarat sig relativt bra. Det finns även andra länder som haft en tydlig uppgång, där exempelvis Finland sett en ökning på drygt 11 procent. I Sverige lämnades flest patentpatent: in inom sektorn för telekommunikation och svenska företaget Ericsson var nummer fem på den globala listan över flest ansökningar per företagföretag:.

Loading

Det finns många olika sätt att mäta innovationinnovation: på, exempelvis går det även att mäta antalet patentsökningar per BNP men det är också viktigt att undersöka hur patenten kommer till användning. PatentPatent: är fortfarande en viktig faktor för att mäta innovationinnovation: i ett land då det indikerar hur väl ett lands samhällsinstitutioner skyddar de resultatresultat: som kommer ur landets forskning och utveckling .

Simon Torstensson

av Simon Torstensson

simon.torstensson@ekonomifakta.se

Publicerad: 2021-03-17

Det är fritt att använda sig av våra diagram men ange gärna Ekonomifakta som källa.