Senast uppdaterad: 2018-10-02
av Isabelle Galte Schermer
Publicerad: 2018-10-02
I cirkeldiagrammet ovan visas andelen elever som gick ut grundskolan med betyget godkänt eller högre i alla ämnen våren 2018. Lite drygt tre fjärdedelar av eleverna uppnådde kunskapskraven och fick fullständiga slutbetyg.
I det mindre diagrammet kan du också se andelen elever som gått ut grundskolan utan att ha nått målen för godkänt i minst ett ämne. Förra läsåret hade drygt 24 procent av eleverna inte uppnått kunskapsmålen i ett eller flera ämnen. Dessutom hade 15,4 procent av eleverna, totalt 16 979 elever, inte uppnått godkänt i svenska, engelska eller matematik. Dessa elever är inte behöriga till något program på gymnasiet och har större risk än andra att hamna i ungdomsarbetslöshet eller utanförskap.
Betygen i grundskolan sätts idag enligt en sexradig skala som sträcker sig från A till F. Högsta möjliga betyg motsvaras av ett A och E betyder godkänt. Ett F innebär att eleven är underkänd i ämnet. Elever med hög frånvaro kan få ett sträck då betyg är svåra att sätta. För att kvalificera sig till ett gymnasieprogram efter grundskolan krävs minst godkänt i 8 ämnen varav matematik, svenska och engelska måste vara inräknade.
De flesta elever som saknar behörighet i ett av de tre grundämnena saknar behörighet i matematik. Under senaste läsåret saknade dock 6 200 elever behörighet i samtliga tre ämnen. Att sakna betyg i ett eller flera ämnen ska inte förväxlas med ett uteblivet slutbetyg. Slutbetyg utfärdas till alla elever i grundskolan när skolplikten avslutas oberoende av hur eleverna har presterat vad gäller de mål- och kunskapsrelaterade kriterierna.