Ekonomifakta

Din skatt 2022

Publicerad: 2022-01-25

Idag är det årets första löning och skattebetalarna kan bland annat glädjas åt ett högre jobbskatteavdrag. Vill du se hur just din skatt blir 2022 kan du använda vår uppdaterade räknesnurra .

I år finns det fyra större nyheter i inkomstskatten: ett utökat jobbskatteavdrag , en högre skattereduktion för personer med sjukersättning och aktivitetsersättning, förstärkt grundavdraggrundavdrag: för pensionärer och sänkta anställningskostnader för långtidsarbetslösa. Förstärkningen av jobbskatteavdragetjobbskatteavdraget: kommer från M/KD/SDs budgetbudget: som antogs av riksdagen i slutet av förra året, medan skattereduktionen för de med sjukersättning ursprungligen var ett förslag från regeringen. En stor skillnad i plånboken kan det även bli för pensionärerna då det förstärkta grundavdraget kan ge tusenlappar mer efter skatt.

Utöver detta har det också skett förändringar i kommunalskatterna . I totalt 33 av landets 290 kommuner har skattesatsen förändrats. Överlag var det fler kommuner som sänkte än höjde skatten och rikssnittet sänktes med 3 öre (till 32,24 procent). Alla regioner behåller sina regionskattesatser under 2022. Nedan ges exempel på hur din skatt förändrats om du bor i Malmö och tjänar 35 000 kronor i månaden.

Vill du veta hur hög din skatt blir utifrån din egen inkomstinkomst: och hemkommun? Då kan du använda vår uppdaterade räknesnurra . Den visar dig också hela skatten på ditt arbete, det vill säga inklusive arbetsgivaravgift . Denna post redovisas sällan på lönebesked så det är lätt att den glöms bort av skattebetalarna.

av Christian Holmström

Publicerad: 2022-01-25

Det är fritt att använda sig av våra diagram men ange gärna Ekonomifakta som källa.

Skatt