Ekonomifakta

BNP - internationellt

Senast uppdaterad: 2024-10-21

Bruttonationalprodukten (BNP) representerar det sammanlagda värdet av alla varor och tjänster som produceras inom ett land under en viss tidsperiod. BNP används ofta som ett mått på ekonomins storlek. Jämfört med många andra länder har Sveriges BNP utvecklats svagare från år 1970 fram till idag.

Loading

BNPBNP: ger en bild av ekonomins omfattning och hur stora de är i relation till varandra. Genom att jämföra BNPBNP: i en gemensam valutavaluta: kan vi se att USA är världens största ekonomi, följt av Kina och Japan. Sverige ligger på 23:e plats i världen.

Ekonomisk tillväxttillväxt: syftar vanligen till BNPBNP::s procentuella ökning, antingen på årsbasis eller jämfört med föregående kvartal. I Sverige har BNPBNP: vuxit med i genomsnitt 2,5 procent per år från 1960 fram till idag. I början av perioden var tillväxten högre. Mellan åren 1960 och 1979 var den 3,4 procent medan den från år 1980 fram till idag legat på 2,1 procent.

Sedan 1960-talet har världen upplevt flera stora ekonomiska kriser. 1970-talets oljekriser, orsakade av OPECOPEC::s produktionsminskningar, ledde till hög inflationinflation: och låg tillväxttillväxt:, kallat stagflationstagflation:. 1980-talet präglades av skuldkriser i Latinamerika, där flera länder misslyckades med att betala sina lån. År 1997 inträffade Asienkrisen, som destabiliserade flera ekonomier i Sydostasien. Den globala finanskrisen 2008, utlöste av subprimelånen i USA, ledde till en global recessionrecession: och bankkollapser. 2020-talet såg covid-19-pandemin, som stoppade den globala ekonomin och orsakade massarbetslöshet. Samtidigt ledde Rysslands invasion av Ukraina 2022 till energienergi:- och livsmedelskriser världen över.

Ur ett historiskt perspektiv framstår kriser som tillfälliga avvikelser från den långsiktiga globala tillväxttrenden. Sedan 1960 har världens BNPBNP: vuxit med i genomsnitt 3,4 procent per år, med en särskilt stark tillväxttillväxt: i övre medelinkomstländer. Dessa länder har ökat sin andel av den globala BNPBNP: från drygt 10 procent 1960 till nästan 30 procent 2023. Under 1960-talet noterade många europeiska länder en tillväxttillväxt: på över fyra procent, och även andra delar av världen upplevde en stark ekonomisk expansion. Ett framträdande exempel är Japan, där BNPBNP: växte med hela 10,4 procent per år under samma decennium.

Loading

För att jämföra ekonomiskt välståndvälstånd: mellan länder kan man studera BNPBNP: per capitaper capita:, där BNPBNP: delas med antalet invånare. För en mer rättvisande jämförelse justeras BNPBNP: för skillnader i prisnivåer mellan länder, vilket ger måttet BNPBNP: per capitaper capita: i köpkraftskorrigerade termer. Du kan läsa mer om det här:

Läs också
Loading

BNP per capita - internationellt

BNP per capita är värdet av alla varor och tjänster som producerats i ett land per invånare under en viss tidsperiod. Sedan år 1970 har BNP per capita stigit kraftigt i alla OECD-länder. Sveriges utveckling har under samma period varit svagare än genomsnittet.

Senast uppdaterad: 2024-10-21

av Jacob Öljemark

Det är fritt att använda sig av våra diagram men ange gärna Ekonomifakta som källa.

Makroekonomi