Vårdföretag vanligast i Stockholm
Publicerad: 2010-09-22
Ibland kan man få intrycket av att de privata företagen håller på att ta över den offentliga vårdsektorn i Sverige. Tittar man på den faktiska statistiken är detta dock långt ifrån fallet. De privata företagen utför visserligen allt mer av den offentliga verksamheten men det handlar fortfarande bara om någon tiondel och det finns stora regionala skillnader.
Landstingen är ansvariga att tillhandahålla vissa verksamheter för sina invånare. Främst handlar det om hälso- och sjukvård. Ungefär 90 procent av landstingens kostnader går till vårdsektorn. Övriga kostnader går bland annat till länskollektivtrafiken och administration.
Verksamheten kan utföras av många
Även om landstingen är ansvariga för att tillhandahålla en fungerande vårdsektor måste landstingen inte utföra verksamheterna själva. Landstingen är, till exempel, ansvariga för att det finns vårdcentraler men landstingen måste inte själva driva vårdcentralerna, det kan istället exempelvis privata företagföretag: göra. När ett företagföretag: driver en vårdcentral åt ett landsting innebär det att landstinget fortsätter att finansiera vårdcentralen samt att landstinget behåller ansvaret för verksamhetens kvalitet på vårdcentralen. Detta kallas att landstinget köper verksamhet från företaget.
landstingen måste inte själva driva vårdcentralerna, det kan istället exempelvis privata företag göra
Detta är inte samma sak som att landstinget privatiserar vårdcentralen. En privatiseringprivatisering: innebär ju att verksamheten upphör att vara skattefinansierad samt att en privat utförare också tar över ansvaret för verksamheten.
En tiondel köps in från privata företag
Under 2009 köpte landstingen in i genomsnitt cirka en tiondel av verksamheten inom vården från privata företagföretag:, sett som andel av landstingens totala kostnader* för vårdsektorn. Det är en svag ökning jämfört med början av 2000-talet. Den största ökningen under 2000-talet, en ökning på 0,8 procentenheter, skedde mellan 2008 och 2009. Detta har troligen att göra med VårdvalVårdval:, som förra året hade introducerats i åtta olika landsting.
VårdvalVårdval: är en del av valfrihetssystemetvalfrihetssystemet: och innebär att andra aktörer, till exempel privata företagföretag:, inte längre behöver invänta och vinna upphandlingar från landsting för att kunna erbjuda verksamhet till invånarna. Istället kan de genom VårdvalVårdval: erbjuda sina verksamheter i konkurrenskonkurrens: med landstingens verksamheter, givet att de uppfyller uppsatta krav och kriterier. Företagen blir sedan finansierade med skattemedel från landstingen i proportion till hur många invånare som väljer att gå till just det företaget.
När man pratar om företagföretag: som driver verksamhet åt landsting borde det också nämnas att landstingens inköp av material, som i stort sett uteslutande köps från privata företagföretag:, inte ingår här. Här finns alltså redan ett utarbetat samarbete mellan näringslivetnäringslivet: och den offentliga sektorn som inte inkluderas när man pratar om vem som ska driva vilka verksamheter.
Mest verksamhet köps i Stockholm, minst i Blekinge
Siffrorna över hur mycket verksamhet som köps från privata vårdföretag ska dock tolkas med försiktighet, det finns nämligen stora regionala skillnader. Fyra landsting utmärker sig i topp: Stockholms, Hallands och Västmanlands landsting samt Region Skåne.
Landstingens köp av verksamhet från privata företag inom vården
År 2009

Källa: SKL
Not: Statistiken är exklusive Gotland.
Stockholm är det landsting som köper absolut mest verksamhet. Under förra året gick nästan en fjärdedel av Stockholms landstings kostnader för vården till att köpa verksamhet från privata företagföretag:. Det är dubbelt så mycket som riksgenomsnittet. Region Skåne samt Hallands och Västmanlands landsting köpte verksamhet från privata företagföretag: för ungefär lika mycket som riksgenomsnittet, det vill säga, en tiondel var av deras kostnader för vårdsektorn.
De övriga landstingen köpte verksamhet för mindre än en tiondel under förra året. Allra minst verksamhet köpte landstingen i Dalarna och Blekinge. Dessa landsting använde knappt tre procent av vårdsektorns kostnader till att köpa verksamhet från näringslivetnäringslivet: under år 2009. Faktum är att hälften av Sveriges landsting använde mindre än fem procent av deras totala kostnader för vårdsektorn till att köpa in verksamhet från privata företagföretag: förra året.
År 2010 innebär förändring
Oavsett åsikt kring privata företagföretag: inom vårdsektorn slår denna statistik hål på myten om att det privata näringslivetnäringslivet: håller på att ta över den offentliga vårdsektorn. De senaste åren har det dock introducerats förändringar vad gäller privata företagföretag: och vårdsektorn. Bland de största förändringarna är att det den 1 januari 2010 blev obligatoriskt för alla landsting att införa VårdvalVårdval: inom primärvården genom riksdagsbeslut.
*Begreppet kostnader för vårdsektorn definieras i denna artikel som landstingens nettokostnad för hälso- och sjukvården exklusive kostnaderna för läkemedel inom läkemedelsförmånen samt för politisk verksamhet.
Det är fritt att använda sig av våra diagram men ange gärna Ekonomifakta som källa.