Artikel
Sverige är dessvärre unikt som EU-land
Publicerad 2008-03-05 av Alexandra Stråberg
Sveriges arbetslöshetarbetslöshet: är relativt låg om man jämför med EUEU:-snittet. Tittar man däremot på ungdomsarbetslösheten ligger Sverige istället långt över EUEU:-snittet. Detta gör Sverige till ett ovanligt EUEU:-land.
I dagarna kom SCBSCB::s arbetslöshetssiffror för 2007. Glädjande är att siffrorna för 2007 är lägre än för 2006. Arbetslösheten har sjunkit från 7,1 procent till 6,1 procent. Ungdomsarbetslösheten har samtidigt gått ned med cirka 2 procentenheter och uppgick till drygt 19 procent. Siffran kan verka något förvånande men den stämmer. Vi har en ungdomsarbetslöshet i nivå med Kroatien, Polen, Slovakien och Frankrike.
Just relationen mellan den totala arbetslösheten och ungdomsarbetslösheten är något som gör Sverige ganska unikt i EUEU:-sammanhang. Dock inte på något positivt sätt. I de flesta fall har länder med låg total arbetslöshetarbetslöshet: också en låg ungdomsarbetslöshet och tvärtom. Detta mönster gäller inte för Sverige. Vår totala arbetslöshetarbetslöshet: ligger under EUEU:-snittet, men vår ungdomsarbetslöshet ligger långt över EUEU:-snittet.
Ungdomsarbetslöshet och total arbetslöshet
Andel av arbetskraften 15-24 år respektive 15-74 år
Källa: EurostatEurostat:
Arbetslösa med olika möjligheter
Att vara ung och arbetslösarbetslös: skiljer sig markant från att vara mer erfaren och arbetslösarbetslös:. Det svenska systemet har uppenbarligen mycket lättare att hantera den senare gruppen. Det finns flera sannolika skäl till detta:
- En arbetsgivarearbetsgivare: tar en mycket större risk att anställa en ung person utan arbetslivserfarenhet och referenser.
- Sverige har relativt höga ingångslöner vilket gör att risken för arbetsgivaren förstärks.
Dessutom ser det ut att finnas ett positivt samband mellan graden av arbetsmarknadslagstiftning och ungdomsarbetslöshet. I länder där det är förhållandevis enkelt att friställa personal tenderar ungdomsarbetslöshetsgraden att vara relativt låg. Detta kan exemplifieras med länder som Danmark och Irland. I dessa länder uppgår ungdomsarbetslösheten till runt åtta procent.
Vi har en ungdomsarbetslöshet i nivå med Kroatien, Polen, Slovakien och Frankrike.
Motsatsen, det vill säga länder med relativt striktare arbetsmarknadslagstiftning och hög ungdomsarbetslöshet, kan exemplifieras med Sverige, Frankrike, Finland, Spanien och Polen. I dessa länder uppgår ungdomsarbetslösheten till runt 19 procent.
Lättare att få biljett till EM än ett jobb?
Ungdomsarbetslöshet är inte bara ett problem idag. Det ger också problem i morgon. I Sverige är det mer vanligt med långtidsarbetslöshet och långvarigt bidragsberoende bland unga än det är i till exempel Danmark. Detta leder till en utslagning av framtidens arbetskraftarbetskraft:.
Förra året var 117 500 ungdomar arbetslösa. Det är lika många som biljettansökningarna inför sommarens EM i fotboll. Förhoppningsvis är oddsen att få ett jobb bättre än oddsen att få tag i en biljett.