Artikel
Sjunkande ohälsotal bra för alla
Publicerad 2009-03-18 av Alexandra Stråberg
Länge larmades det om de skenande sjukskrivnings- talen i Sverige. För några år sedan sjönk talen snabbt men samtidigt ökade antalet förtidspensionerade. Nu minskar faktiskt båda siffrorna – ohälsotaletohälsotalet: sjunker.
OhälsotaletOhälsotalet:, alltså det totala antalet dagar med utbetalning från Försäkringskassan per år och person steg kraftigt fram till 2002. 2002 var ett rekordår då ohälsotaletohälsotalet: var uppe i nästan 45 dagar per år och person.
Framförallt var det sjukdagarna som skenade iväg, det vill säga antalet heldagar som Försäkringskassan betalade ut sjukpenning. Dessa närmast fördubblades mellan 1998 och 2002, då vi hade totalt 95 miljoner sjukdagar. Men sedan dess har sjukdagarna istället minskat kraftigt. I fjol hade vi mindre än 40 miljoner sjukdagar i Sverige. En förklaring har dock att göra med statistiken. Många av de som slutade vara sjuk- skrivna gick istället rakt in i förtidspension, eller sjuk- och aktivitetsersättning som det nu heter. Folk blev alltså inte friskare utan det var snarare en putsning av statistiken.
Folk blev alltså inte friskare utan det var snarare en putsning av statistiken.
Därför är det bättre att titta på just ohälsotaletohälsotalet: som inkluderar båda dessa variabler. I diagrammet nedan syns dess utvecklingen mellan 1998 och 2007. Och faktum är att även ohälsotaletohälsotalet: har minskat, om än inte i samma takt som sjuk- dagarna. Vi är idag nere på samma nivå som år 2000, och trenden ser ut att fortsätta.
Utveckling av ohälsotalet och kostnader
Föga förvånande går alltså kostnaden för ohälsan hand i hand med utvecklingen. Rekordåret 2003 låg kostnaden på närmare 95 miljarder kronor. Förra året hade kostnaderna reducerats till 80 miljarder, samma nivå som 2001. Det är en besparing för statskassan som motsvarar vad staten lägger på kultur, medier, trossamfund och fritid, varje år.
Dessa siffror inkluderar dock inte de första två veckorna, då arbetsgivarna betalar ut sjuklön. Därför finns ett stort mörkertal som inte syns i diagrammet nedan. Andra siffror kan dock bekräfta samma utveckling, även när dessa två första veckor är medräknade. För både tjänstemän och arbetare, vars arbetsgivarearbetsgivare: har kollektivavtalkollektivavtal:, har sjukfrånvaron minskat med 44 procent från 2002 till sista kvartalet 2008.
Not: OhälsotaletOhälsotalet: är ett mått på antalet utbetalda heldagar med sjukpenning, sjuk- aktivitetsersättning rehabiliteringspenning och arbetsskadesjukpenning, från Försäkringskassan. Måttet beräknas per registrerad försäkrad i åldrarna 16-64 år.