Ekonomifakta

Artikel

Höga trösklar fortsatt i vägen för unga

Publicerad 2008-12-05 av Alexandra Stråberg

OECDOECD: trycker hårt på den svenska ungdoms- arbetslösheten i en ny analys av Sveriges ekonomi. Den tillhör de allra högsta bland OECDOECD:-länderna. Även länder med högre generell arbetslöshetarbetslöshet: ligger efter Sverige, samt länder med lägre utbildnings- nivå. OECDOECD: pekar på två områden som Sverige bör ta itu med för att komma åt ungdomsarbetslösheten.

För det första gäller det utbildningssystemet. Enligt OECDOECD: behöver gymnasieskolan fler inslag av arbetslivskontakter för att förbereda eleverna. Dessutom bör studenter i högre utbildningutbildning: lockas att snabbare genomföra sina studier för att tidigare komma i arbete. Medelåldern för att börja studera på eftergymnasial nivå är dryga 22 år i Sverige, att jämföra med Spanien och Irland där man börjar vid 19 års ålder.

Dessutom pekar OECDOECD: på den mediokra kunskapen i matematik och naturvetenskap bland svenska elever. Man tittar också på ungas ointresse för ämnen som just matematik och naturvetenskap, där vi också får lägre resultatresultat: i PISA:s kunskaps- mätning. Ungdomar i andra länder uppvisar ett långt större intresse för dessa ämnen. OECDOECD: råder Sverige att undersöka orsaken till detta.

Höga lägstalöner och stela regler

För det andra gäller det hur arbetsmarknadenarbetsmarknaden: fungerar. Höga lägstalöner hämmar arbetsgivarearbetsgivare: att anställa unga personer. Detta eftersom höga ersättningar kräver höga kunskaper som svenska ungdomar alltså inte har i tillräcklig utsträckning. Den här tendensen förstärks enligt OECDOECD: av de strikta reglerna för anställningsskydd. Dessa ”grundläggande stelheter på arbetsmarknadenarbetsmarknaden:” menar OECDOECD: är Sveriges största hinder i kampen mot ungdomsarbetslöshet.

Dessa ”grundläggande stelheter på arbetsmarknaden” menar OECD är Sveriges största hinder i kampen mot ungdomsarbetslöshet.

De åtgärder som nyligen vidtagits inom området har fått viss effekt. Till exempel sjunker a-kassan för ungdomar i snabbare takt än för vuxna, vilket ger ett ökat incitament att söka jobb. Liknande åtgärder bör utökas enligt OECDOECD:. Lägre arbetsgivaravgifter för unga motverkar till viss del de negativa effekterna av höga lägstalöner. Men samtidigt kan de leda till att lönekraven ökar. Löneökningarna som förhandlades fram i senaste avtalsförhandlingarna blev ordentligt höga också inom typiska ungdomsbranscher, exempelvis hotell- och restaurang, vilket också motverkar effekten av lägre arbetsgivaravgifter för unga.

Arbetslöshet bland unga, 15-24 år

Mars 2008

av Alexandra Stråberg

Tidigare medarbetare

Publicerad 2008-12-05

Arbetsmarknad