Artikel
Framtidens bristyrken
Publicerad 2009-05-27 av Alexandra Stråberg
I veckan kom nya siffror på arbetslösheten och det visar sig att nästan 27 procent av ungdomarna är arbetslösa. 120 000 personer studerar fast de egentligen vill arbeta. Hur kommer tillgången och utbudet av arbetskraftarbetskraft: att se ut om 20 år?
Veckans siffror på ungdomsarbetslösheten visade på att nästan 27 procent av ungdomarna är arbetslösa. Det är en ökning med nästan 30 000 personer jämfört med samma månad förra året. Läget på dagens arbetsmarknad är alltså bistert, men hur kommer framtidens arbetsmarknad att se ut?
Studier utan examen
SCBSCB: har i en undersökning räknat fram tillgången och efterfråganefterfrågan: på arbetskraftarbetskraft: inom olika utbildningsalternativ fram till 2030. Det betyder alltså att man antagit att samma typ av efterfråganefterfrågan: från arbetsgivarna som gäller idag även gäller 2030. Dessutom har man antagit att utbildningsvalen är de samma som idag.*
Andelen personer mellan 20-64 år kommer att öka med 10 procentandelar under dessa 20 år. SCBSCB: kommer också fram till att det kommer att bli överskott på personer med eftergymnasial utbildningutbildning:. Där är det framför allt de som saknar en examen som kommer att bli övertaliga. Skälet till detta kan vara att en relativt stor andel studerar utan avsikt att ta examen. Just nu är det till exempel 120 000 studenter som studerar bara för att de inte får ett jobb.
Behov av yrkesutbildade
De utbildningsval där det råder störst risk att inte få ett jobb är inom konst och humaniora. Däremot ser framtiden något ljusare ut för de med examina inom samhällsvetenskap, juridik, handel och administration. Där det rent av beräknas bli underskott är gymnasialt yrkesutbildade inom industriindustri:, teknik, tillverkning och omsorg. För just omsorgsutbildade kan det till och med bli stor brist på folk med alla utbildningsnivåer. Detta beror på att antalet äldre i befolkningen ökar och därmed också vårdbehovet.
Resultatet är intressant men ska också tas med en nypa salt med tanke på förutsättningarna. Att arbetsmarknadenarbetsmarknaden: och de möjliga utbildningsvalen ser exakt desamma ut idag som om 20 år ter som relativt osannolikt.
Vem hade till exempel för 15 år sedan trott att det skulle finnas utbildningar och yrken som livsstilscoach, webbredaktör, homestylist, nanoteknolog eller stamcellsforskare?
Men även om det är svårt att avgöra vad framtidens unga kommer att arbeta med, kan vi åtminstone hoppas på att fler ges möjligheten att jobba än vad som är fallet idag. För inte är det väl möjligt att vi år 2030 fortfarande kommer ha en ungdomsarbetslöshet på 27 procent?
*I SCBSCB::s beräkningar har inte hänsyn tagits till de anpassningar mellan tillgång och efterfråganefterfrågan: som kan komma att ske, till exempel genom att utbildningsvalen ändras eller genom att arbetsgivarna söker personal med annan kompetenskompetens: än den man i första hand brukar efterfråga.