Artikel
En dubblering i marginalen
Publicerad 2007-11-28 av Alexandra Stråberg
Drygt en halv miljon människor har idag sjuk- och aktivitetsersättning. Inflödet har varit större än utflödet under många år. Trots en dubblering på 10 år är det bara drygt 2 000 personer som går tillbaka till arbetsmarknadenarbetsmarknaden: och arbetar. De flesta stannar kvar till ålderspensionen.
En mycket stor del av dem som beviljats sjuk- och aktivitetsersättning, SA, stannar i systemet till dess att de går i ålderspension. Tillsammans med gruppen avlidna utgör dessa mer än 80 procent av utflödet från systemet.
Det finns även ett litet antal som lämnar systemet för att börja jobba. År 2005 rörde det sig om drygt 2 000 personer. Detta är mer än en fördubbling jämfört med 10 år tidigare. Men med tanke på att det är 550 000 personer som har SA är detta en dubblering i marginalen.
Utflödet från sjuk- och aktivitetsersättning
Andel av det totala utflödet
Källa: Försäkringskassan
Det visar sig att de som lämnat SA för att gå tillbaka till arbetsmarknadenarbetsmarknaden: och arbeta hade vissa gemensamma drag:
- de var relativt yngre än genomsnittet av de som har SA
- de var relativt mer välutbildade än genomsnittet av de som har SA
- de hade haft psykiska diagnoser såsom depressioner eller reaktioner på svår stress
- de hade varit borta från arbetsmarknadenarbetsmarknaden: under relativt kort tid
Denna grupp skiljer sig markant från den genomsnittliga mottagaren av sjuk- och aktivitetsersättning, som är en lågutbildad kvinna i 50-årsåldern med besvär i rörelseorganen.
Sist in, först ut
Den grupp som ökat mest i SA under senare år är yngre, välutbildade personer med psykiska diagnoser. Av detta kan man dra slutsatsen att den grupp som ökar mest just nu också är den grupp som lämnar systemet snabbast.
Högkonjunktur ger möjlighet till förändring
En orsak till psykisk ohälsa på jobbet är den negativa stress man upplever när man inte trivs på jobbet och egentligen skulle vilja syssla med något annat. En högkonjunkturhögkonjunktur:, som den vi är inne i just nu, innebär att det finns fler jobb att söka och en större omsättningomsättning: på arbetsmarknadenarbetsmarknaden:. Detta betyder att personer som blivit sjuka på grund av tidigare jobb har större möjlighet att hitta något nytt när det finns fler jobb att välja mellan. Förutsättningarna för att återvända till arbetsmarknadenarbetsmarknaden: för denna grupp är med andra ord relativt goda för tillfället.
Problemen kvarstår
Vad kan vi lära oss av detta? Jo, vi vet vad som ökar sannolikheten att gå tillbaka till arbetsmarknadenarbetsmarknaden: och arbeta. Men ännu mer intressant, vi vet vad som minskar sannolikheten att gå från sjuk- och aktivitetsersättning till ett jobb. Det är till exempel svårare att få jobb ju äldre man är och ju längre tid man har varit borta från arbetsmarknadenarbetsmarknaden:. Detta är på inget sätt unikt för just SA utan dessa faktorer gör det generellt svårare att komma ut på arbetsmarknadenarbetsmarknaden:.
Det är först när arbetsmarknadenarbetsmarknaden: blivit tillräckligt dynamisk för att kunna erbjuda en väg tillbaka även för dessa individer som vi kommer att kunna se ett mer betydande återinträde på arbetsmarknadenarbetsmarknaden:. Det är här som utmaningen ligger.