Senast uppdaterad: 2020-09-09
av Isabelle Galte Schermer
Publicerad: 2020-09-09
Utbildningsnivån blir allt högre inom OECD. Över en tredjedel av befolkningen, 25-64 år, har en högskoleutbildning. I Sverige uppgår andelen med eftergymnasial utbildning till 44 procent. I nästan alla länder är utbildningsnivån högre i den yngre delen av befolkningen.
I takt med att allt fler jobb kräver högre utbildning har utbildningsnivån inom OECD ökat. I Sverige har drygt två av fem invånare, 25-64 år, en högskole- eller universitetsutbildning. Det är högre än genomsnittet i OECD som ligger på nära 38 procent.
Genom att klicka på det mindre diagrammet kan du även se andelen yngre, 25-34 år, med eftergymnasial utbildning. I samtliga OECD-länder, förutom i Israel och Finland, är andelen eftergymnasialt utbildade högre i den här åldersgruppen jämfört med det bredare genomsnittet i befolkningen.
Andelen yngre med en eftergymnasial utbildning blev för första gången högre än andelen med enbart gymnasial utbildning i OECD under 2016. Liknande utveckling kunde ses redan ett par år tidigare i Sverige. Under senaste året uppgick andelen eftergymnasialt utbildade till drygt 48 procent bland personer 25-34 år. Det är omkring 13 procentenheter högre än andelen med enbart gymnasieutbildning i samma åldersgrupp.
Bland OECD-länderna är andel högskole- och universitetsutbildade högst i Kanada, där andelen uppgår till drygt 59 procent. Lägst är andelen i Mexiko och Italien där andelen ligger kring 19 procent.
Läs mer om utbildning och hur stor andel av befolkningen som har gymnasieutbildning här.
Senast uppdaterad: 2020-09-09
av Isabelle Galte Schermer
Publicerad: 2020-09-09