Senast uppdaterad: 2022-04-27
av Simon Torstensson
Publicerad: 2022-04-27
161 000 ungdomar mellan 15-24 år var arbetslösa i mars. Det motsvarar 25,6 procent av arbetskraften i åldersgruppen. Siffrorna från mars är från den tredje undersökningen som sammanlänkat siffrorna mellan tiden innan och efter det tidsseriebrott som uppstod 2021 till följd av ändringar i Arbetskraftsundersökningen.
Ungdomsarbetslösheten uppgick till 25,6 procent i mars. Till antalet var det 161 000 personer mellan 15–24 år som räknades som arbetslösa enligt SCB:s arbetskraftsundersökningar (AKU). Mätt i säsongsrensade och utjämnade siffror låg ungdomsarbetslösheten på cirka 22 procent. Månadens siffror är från den tredje undersökningen som sammanlänkat siffrorna mellan tiden innan och efter det tidsseriebrott som uppstod 2021 till följd av ändringar i Arbetskraftsundersökningen. Här kan du läsa mer om förändringarna i AKU.
Coronakrisens effekter på arbetsmarknaden har slagit särskilt hårt mot unga. Vid sidan av minskande sysselsättning och ökande arbetslöshet har även ett stort antal unga helt lämnat arbetskraften under perioden. I november 2020 hade arbetskraften bland 15-24 åringar minskat med 84 000 personer i jämförelser med samma månad förgående år.
Ungdomsarbetslösheten uppvisar vanligtvis stor säsongsvariation. Den är som högst i juni när många heltidsstuderande börjar söka arbete inför sommaren. Även de som inväntar att börja ett sommarjobb senare under sommaren räknas som arbetslösa i juni. Vill man följa utvecklingen av ungdomsarbetslösheten över tid är det därför bättre att titta på den säsongsrensade serien som också visas i diagrammet. Mellan maj och juni 2021 ökade exempelvis antalet arbetslösa ungdomar med omkring 35 100 personer och sjönk igen i juli med 90 700 personer.
Ser man till utvecklingen på några års sikt har ungdomslösheten länge hållit sig på relativt höga nivåer. Det talar för att ungdomsarbetslösheten inte enbart är ett konjunkturproblem utan att det också finns strukturella orsaker bakom nivåerna. Höga ingångslöner kan till exempel göra det svårt för unga utan erfarenhet att få sitt första jobb. Vidare gör turordningsreglerna att unga ofta blir de första som får gå när det blir sämre tider eftersom de har färre anställningsår. Ytterligare ett problem är att många går ut gymnasieskolan utan fullständiga betyg. Generellt sett i samhället är arbetslösheten väsentligt högre bland de som saknar gymnasieexamen.
Senast uppdaterad: 2022-04-27
av Simon Torstensson
Publicerad: 2022-04-27
Det är fritt att använda sig av våra diagram men ange gärna Ekonomifakta som källa.