Ekonomifakta

Inget skatteparadis för investeringar

Publicerad: 2009-05-06

2007 försvann förmögenhetsskatten. 2009 sänktes bolagsskatten. Trots det beskattas vinstgivande investeringar alltjämt hårdare i Sverige än i stora delar av vår omvärld.

Innan vinsten i ett bolag når ägaren passerar den två nivåer av beskattning. Den första nivån utgörs av bolagsskatten. Denna betalas innan vinsten lämnar bolaget och uppgår idag till 26,3 procent av vinsten. Jämfört med andra OECDOECD:-länder är detta en ganska genomsnittlig nivå.

Inte heller sett ur ett EUEU:-perspektiv framstår den svenska bolagsskatten som extremt hög. Visst ligger Sverige ett par procentenheter över genomsnittet och visst har trenden inom EUEU: gått mot snabbt sjunkande bolagsskatter. Men på det stora hela placerar sig Sverige trots allt i någon slags mittfåra, både bland EUEU:-länder och OECDOECD:-länder.

Hälften i skatt

Det är först när man tar hänsyn till den andra nivån i beskattningen, skatten på aktieutdelningar, som Sverige börjar utmärka sig som ett högskatteland. Utdelningsskatten driver nämligen upp skatten till totalt 48,4 procent i normalfallet. När vinsten når ägaren har alltså närmare hälften gått bort i skatter. Detta är väsentligt mer än den genomsnittliga nivån i EUEU:. Faktum är att genomsnittet för EUEU: ligger drygt 11 procentenheter lägre. Sett till enskilda EUEU:-länder ligger endast Danmark och Belgien högre.

Från vinst till utdelning

Exempel på hur avkastningen på investeringar beskattas i Sverige

Undantag ger lägre skatt

Regelverken som avgör hur mycket som blir kvar till ägaren efter skatt är komplicerade, fulla med undantag och specialbestämmelser. Så är det i Sverige och i många andra länder. Undantagen gör att skatten i vissa fall sjunker rejält. I Sverige mildras till exempel beskattningen för ägare till fåmansbolagfåmansbolag:. I dessa fall minskas skatten med 7 procentenheter. I stället för dryga 48 procent blir skatten alltså 41 procent. Att skatten på kapitalavkastningen sjunker i dessa bolag beror på en nedsättning av utdelningsskatten, som träder in under vissa förutsättningar.

Denna nedsättning påverkar dock inte jämförelsen med andra länder nämnvärt. Som lägstanivå är 41 procent fortfarande högt. Att det förhåller sig på det viset framgår av tabellen nedan. Oavsett om man tittar på den högsta eller lägsta nivån är Sverige ett av de EUEU:-länder som beskattar vinstgivande investeringar allra hårdast.

Dubbelbeskattning i EU-länderna

Loading

Källa: IBFD/Svenskt Näringsliv

Läs mer om:

Beskattningen av företagare i Sverige Bolagsskatten

av Fredrik Carlgren

Publicerad: 2009-05-06

Det är fritt att använda sig av våra diagram men ange gärna Ekonomifakta som källa.

Skatt