Sverige inte ensamt om ökade matpriser
Publicerad: 2008-06-05
Ökade matpriser har varit i fokus under en längre tid. Sedan juli 2007 har matpriserna ökat snabbare än inflationen i stort inom hela EUEU:. Men tittar man lite längre tillbaka har matpriserna inte ökat särskilt mycket mer än övriga konsumentpriser.
Mellan april 2007 och april 2008 hade matpriserna inom EUEU: stigit med 8 procent samtidigt som inflationen bara ökat med 3,6 procent. Detta mönster har hållit i sig sedan 2005. Men även om vi nu upplever att matpriserna rusar i höjden är utvecklingen på lite längre sikt inte fullt lika dramatiskt.
Verkligheten är att prisökningarna på mat de senaste 10-15 åren i stort sett har hållit samma takt som prisökningarna på andra varorvaror: och tjänstertjänster:. Uttryckt i siffror har matpriserna i EUEU: stigit med 31 procent sedan 1996 samtidigt som konsumentpriserna totalt sett har ökad med 27 procent
De matvarugrupper som har ökat mest i pris inom EUEU: sedan 1996 är:
- Frukt: +40 procent
- Fisk och skaldjur: +46 procent
- Grönsaker: + 34 procent
Sverige ligger dock inte högst i prisökningsligan. Jämfört med EUEU: snittet har Sverige haft högre prisökningar mellan april i år och förra året för följande matvaror: bröd och flingor, kött och frukt. Men vi utmärker oss också åt andra hållet för ett antal andra matvaror: grönsaker, mjölk, ägg och ost. Där ligger våra prisökningar under EUEU:-snittet.
Trots allt har priserna ökat för alla matvarugrupper i Sverige utom för grönsaker. Ska vi kanske förvänta oss en vegetarisk midsommarbuffé?
Matprisökningar mellan april 2007 och april 2008
Procentuell ökning
Källa: EurostatEurostat:
Det är fritt att använda sig av våra diagram men ange gärna Ekonomifakta som källa.