Ekonomifakta

Konkurserna ökar

Publicerad: 2013-01-16

För första gången sedan krisåret 2009 ökar antalet konkurser igen. Jämfört med 2011 ökade konkurserna förra året med 10 procent vilket innebär att drygt 6 600 företagföretag: gick i konkurskonkurs: under 2012.

Konkurser är en av många indikatorer man kan titta på för att bedöma konjunkturläget. Men när man tittar på antalet konkurser så får man ha i minnet att indikatorn släpar efter eller laggar, som det också kallas. Det innebär att när konkurserna väl ökar så har företagen upplevt ett sämre ekonomiskt läge under en längre tid. Det tar ett tag från det att ett företagföretag: känner av sämre tider, genomför olika åtgärder för att försöka förbättra situationen, till att det visar sig att lönsamheten är för låg och företaget måste gå i konkurskonkurs:. En månad med många konkurser behöver alltså inte betyda att det just den månaden är extra besvärligt utan snarare att det varit det under en längre tid innan.

Stockholm sticker ut bland storstäderna.

Nästan en fjärdedel av alla konkurser under 2012, 1 534 stycken, skedde i Stockholms kommun. Det är en 12-procentig ökning jämfört med 2011 och är betydligt högre än ökningen i de övriga storstadskommunerna. I Malmö ökade antalet konkurser mellan 2011 och 2012 med 3 procent och i Göteborgs kommun med 5 procent.

Regionala skillnader

I Uppsala län ökade antalet konkurser mellan 2011 och 2012, med hela 61 procent. Detta är högst i hela landet. Ökningen av antalet konkurser är också påtagligt stor i Dalarnas, Kronobergs, Gotlands och Kalmar län. I ett par län, bland andra Blekinge och Jämtland, har antalet konkurser istället minskat under 2012 jämfört med året innan. Men de båda länen hade å andra sidan en stor ökning av antalet konkurser mellan 2010 och 2011.

Loading

Först de mest exportberoende länen

Dock ska man inte dra för stora växlar av enskilda årssiffror för enskilda län eftersom vikande konjunkturkonjunktur: påverkar företagföretag: och branscher med olika eftersläpning. Det är de exportberoende länen som drabbas först, sedan drabbas andra med mer inhemsk efterfråganefterfrågan:. Det gör dessvärre att krisen till slut sannolikt kommer att slå mot de allra flesta län.

av Elin Bengtsson

Publicerad: 2013-01-16

Det är fritt att använda sig av våra diagram men ange gärna Ekonomifakta som källa.

Företagande