Ekonomifakta

Artikel

Överkvalificerad arbetskraft

Publicerad 2013-10-23 av Jacob Öljemark

I augusti var 130 100 ungdomar mellan 15 och 24 år arbetslösa. Ofta höjs röster för att studenter tas med i statistiken och att problemet därför är överdrivet. Många av dessa kommer efter sin utbildningutbildning: att gå vidare till högkvalificerade arbeten. Men samtidigt visar statistiken att allt fler högutbildade numera arbetar med okvalificerade jobb.

Fler anställda

Mellan 2001 och 2011 ökade antalet anställda i jobb som kräver högskoleutbildning med ungefär 200 000 personer, en ökning med ca 15 procent. För arbeten utan krav på yrkesutbildning var motsvarande siffra runt 21 600 fler anställda, en ökning på 10 procent. Bägge siffrorna är positiva, fler anställda än tidigare, men borrar man lite djupare i dem ser man att de också döljer en matchningsproblematik.

Under samma tid som antalet anställda i lågkvalificerade yrken har ökat med 21 600 har nämligen bara antalet lågutbildade anställda inom dessa yrken ökat med drygt 4 000. Den stora ökningen, drygt 17 000 anställda, utgörs istället av personer med eftergymnasial utbildningutbildning:. Det betyder att 4 av 5 ”nya” okvalificerade tjänstertjänster: har gått till högutbildade. Helt enkelt personer som är överkvalificerade.

Fokus på trender

Nu låter det inte särskilt mycket. 17 000 jämfört med 200 000 är väl inget att oroa sig över. Men det borde vara alarmerande att trenden går mot att högutbildade tar jobb som inte kräver utbildningutbildning:. I tabellen nedanför kan vi se vilken typ av yrken som sysselsätter personer med mer än tre års högskoleutbildning. Vi ser en tydlig minskning av yrken med höga utbildningskrav och en trendtrend: nedåt.

Loading

Undanträngning

Problemet är inte isolerat till en utbildningskategori utan vi kan se liknande mönster för personer med mindre än tre års högskoleutbildning. Dessa arbetar i mindre utsträckning med arbeten som kräver en kortare högskoleutbildning och mer med service och försäljning. De högutbildade tränger undan personer med lägre utbildningutbildning:, och det fortsätter nedåt.

Stäng skolan! Eller?

En möjlig slutsats av detta vore att minska antalet platser till högskolan och spara in på universiteten. Men det vore förhastat. Enligt Prognosinstitutet kommer det 2030 saknas 30 000 ingenjörer. Det handlar snarare om att matchningen mellan utbildningutbildning: och näringsliv inte fungerar tillräckligt bra. Vi kommer absolut att behöva fler högskoleutbildade i framtiden, men det gäller att de har en utbildningutbildning: som efterfrågas på arbetsmarknadenarbetsmarknaden:. Annars är risken att de hamnar i gruppen arbetslösa studenter när de väljer att läsa vidare för att de inte hittar jobb, eller att de tar jobb som de är överkvalificerade för och därigenom gör det ännu svårare för personer utan längre utbildningutbildning: att komma in på arbetsmarknadenarbetsmarknaden:.

Jacob Öljemark, nationalekonom

av Jacob Öljemark

jacob.oljemark@ekonomifakta.se

Publicerad 2013-10-23

Arbetsmarknad