Ekonomifakta

Frågor och svar

Här hittar du svar på de vanligaste frågorna om Sveriges ekonomi. Titta även under rubrikerna längst ner för frågor och svar inom specifika områden som makroekonomimakroekonomi:, skatter och arbetsmarknad.

Skulle du inte hitta det du söker kan du skicka dina frågor till oss så svarar vi personligen via e-post till dig.

  • Kan ett lands handelsunderskott påverka statsskulden?

    Handelsunderskottet har inte en direkt påverkan på ett lands statsskuldstatsskuld:. Dock påverkar handelsunderskottet statsskulden indirekt genom utlandsskulden. Skillnaden mellan statsskulden och utlandsskulden är att statsskulden är den skuld som staten har till både inhemska och utländska långivare, medan utlandsskulden omfattar hela landets, dvs. statens, företagens och hushållens skulder till utlandet. Om ett land har ett handelsunderskott innebär det att värdet på landets importimport: överstiger värdet av dess exportexport:. Detta underskott påverkar bytesbalansen negativt, eftersom handelsbalansen är en stor post i bytesbalansen. Ett underskott i bytesbalansen innebär att landet måste finansiera skillnaden genom att låna från utlandet, vilket leder till en ökad utlandsskuldutlandsskuld:.

    Utlandsskulden kan i sin tur försvaga landets ekonomi. Till exempel om företagföretag: importerar mer än vad de exporterar kan de behöva låna pengarpengar: från utlandet. Detta innebär ökade räntekostnader för företagföretag:, vilket minskar deras skattebidrag till staten. Minskade skatteintäkter minskar statens resurser, och staten kan då själva behöva låna pengarpengar: för att finansiera sina utgifter. När staten lånar pengarpengar: innebär det att statsskulden ökar. På så sätt påverkar handelsunderskottet indirekt statsskulden genom utlandsskulden.

    Läs mer om bytesbalansbytesbalans: här och statsskuldstatsskuld: här.

    Senast uppdaterad: 2025-04-29

  • Varför är import viktigt?

    Utrikeshandeln - exportexport: och importimport: - är väldigt viktig för Sverige och vår ekonomi. Ofta pratar vi mer om exporten, men importen är minst lika viktig. En anledning är att vi helt enkelt inte kan producera allt vi behöver inom landet. För att upprätthålla det samhälle vi vill ha måste vi importera en mängd varorvaror:. Exporten blir därmed också avgörande, eftersom den finansierar vår importimport:.

    Dessutom importerar vi många insatsvaror som används i vår egen produktion - ofta vid tillverkning av varorvaror: som sedan exporteras. På så sätt möjliggör importen produktionen av många av våra exportvaror och bidrar samtidigt till att hålla produktionskostnaderna nere, eftersom företagföretag: kan köpa billigare insatsvaror från utlandet.

    Senast uppdaterad: 2025-04-29

  • Vad skiljer ett frihandelsområde från en tullunion?

    Både frihandelsområden och tullunioner har avskaffat tullarna mellan de medlemsstater som ingår. Man strävar också efter att minska andra typer av handelshinderhandelshinder:, som exempelvis nationella krav på kvalitet eller tekniska standarder, som kan vara utformade för att försvåra för utländska producenter att etablera sig på marknaden.

    Skillnaden mellan frihandelsområden och tullunioner är att staterna i ett frihandelsområdefrihandelsområde: själva bestämmer vilka tullsatser som ska gälla mot länder utanför området. I en tulluniontullunion: däremot har alla medlemsländer gemensamma tullsatser mot omvärlden. EUEU: är ett exempel på en tulluniontullunion:, medan USMCA i Amerika och ASEANASEAN: i Asien är exempel på frihandelsområden.

    Senast uppdaterad: 2025-04-29

  • Vad är bytesbalans?

    Bytesbalansen visar skillnaden mellan hur mycket vi producerar inom landet och hur mycket vi förbrukar. Ett överskott i bytesbalansen innebär att vi producerar mer än vad vi använder, och ett underskott betyder att vi förbrukar mer än vad vi producerar.

    Ett underskott i bytesbalansen måste finansieras genom lån från utlandet, annars minskar centralbankens valutareservvalutareserv: och landet kan få svårt att hantera sina löpande betalningar, till exempel för importimport:. Ett underskott är dock inte alltid negativt. Det kan vara motiverat om det används för att finansiera investeringar som stärker den framtida produktionskapaciteten.

    Den viktigaste posten i bytesbalansen är utrikeshandeln med varorvaror:, den så kallade handelsbalansen, som visar skillnaden mellan varuexport och varuimport. En annan central del är handeln med tjänstertjänster:, vilket redovisas i tjänstebalansen. I bytesbalansen ingår även inkomstinkomst:överföringar, så kallade transfereringar till och från utlandet. Dess kan till exempel bestå av räntebetalningar, bistånd eller avgifter till internationella organisationer.

    Senast uppdaterad: 2025-04-29

  • Hur hög lön får jag?

    Det finns många faktorer som påverkar vilken lönlön: man får. Det handlar exempelvis om hur avancerat arbetet är, vilka krav som ställs och hur väl man genomför det. I teorin pratar man ofta om att lönen ska spegla en persons produktivitetproduktivitet:. Faktorer som exempelvis utbildningutbildning:, och erfarenhet tenderar att höja produktiviteten. Många arbetsplatser och arbetstagarearbetstagare: omfattas av kollektivavtalkollektivavtal: som sätter löneläget på en övergripande nivå genom förhandlingar mellan fackförbundfackförbund: och arbetsgivareförbund. En lönlön: tenderar att öka över tid då man lär sig arbetsuppgiften bättre eller tar del av nya arbetsuppgifter. Läs mer om hur löner sätts här.

    Senast uppdaterad: 2025-04-29

  • Vad är inflation?

    InflationInflation: är detsamma som försämrat penningvärde genom att det allmänna prisläget ökar, man får helt enkelt färre varorvaror: för samma mängd pengarpengar:. Om inflationen till exempel har varit 5 procent ett visst år, betyder det att de varorvaror: och tjänstertjänster: som vi konsumenter handlar i genomsnitt har ökat i pris med 5 procent under året. Pengarna har blivit mindre värda.

    I Sverige är det RiksbankenRiksbanken: som har i uppdrag att hålla inflationen i schack. RiksbankenRiksbanken: har som mål att prisökningarna, det vill säga inflationen, ska vara 2 procent per år. Konsumentprisindex, KPIKPI:, eller KPIKPI: med fast räntaränta: (KPIFKPIF:) är de indexindex: som inflationen vanligtvis beräknas efter i Sverige. Inflationen är den procentuella förändringen av KPIKPI: (eller KPIFKPIF:). Inflationen beräknas och presenteras varje månad av Statistiska Centralbyrån, SCBSCB:.

    Senast uppdaterad: 2025-04-29

  • Är det bäst med få arbetslösa eller många sysselsatta?

    Ofta pratar man om att så många som möjligt ska vara i arbete. Då syftar man normalt på att så få som möjligt ska vara arbetslösa . Att arbetslösheten går ner behöver dock inte betyda att fler personer arbetar, alltså att sysselsättningen stiger. Man kan exempelvis gå från arbetslöshetarbetslöshet: till förtidspension, studier eller sjukskrivning. Därför är det viktigt att inte bara prata om arbetslösheten utan också om sysselsättningen. Om sysselsättningen ökar så är det fler personer som faktiskt arbetar och bidrar med resurser till den välfärdvälfärd: som vi alla kan behöva. Läs mer om begepp och statistik kring arbetsmarknaden här.

    Senast uppdaterad: 2025-04-29

  • Varför uppstår lågkonjunkturer?

    Ekonomin går upp och ner i konjunkturcyklerkonjunkturcykler:. En konjunkturcykel, det vill säga en uppgång och nedgång, tar ungefär 5 år. Sverige är ett litet land som är beroende av omvärlden genom utrikeshandel, investeringar över landsgränser och genom gränslösa kapitalmarknader. Därför påverkas vi i stor utsträckning av konjunkturläget i omvärlden.

    En konjunkturnedgång kan sättas igång av exempelvis minskad efterfråganefterfrågan: på våra exportvaror från utlandet. Det kan också vara minskad efterfråganefterfrågan: på den svenska hemmamarknaden på grund av exempelvis ökade priser, eller inflationinflation:, höga räntor och ökade produktionskostnader som följd av en överhettningöverhettning: i ekonomin. Då kan företagen inte sälja lika mycket som förut och måste kanske säga upp personal och rationalisera i sin produktion. När produktionen minskar, arbetslösheten ökar och ekonomin rent allmänt går sämre säger vi att vi har en lågkonjunkturlågkonjunktur:.

    Senast uppdaterad: 2025-04-29

  • Vad händer när man arbetar svart?

    Att jobba svartjobba svart: betyder att man inte betalar skatt på sin lönlön:. Företaget man arbetar för betalar inte heller arbetsgivaravgifter. Det är olagligt både att jobba och att anställa svart i Sverige. För den egna personen innebär det också stora risker. Man saknar försäkring vid olyckor på jobbet och man går miste om framtida pension eftersom lönen inte är pensionsgrundande. Arbetar man svart omfattas man i inte heller av kollektivavtal eller regler kring uppsägning. Därutöver förlorar också samhället resurser till bland annat vård, skola och omsorg. Även om de som arbetar och anställer svart inte betalar skatt till den offentliga välfärden så har de rätt att ta del av den. Det innebär att lika många människors behov ska tillgodoses men med mindre pengarpengar:.

    Senast uppdaterad: 2025-04-29

  • Vad är kollektivavtal?

    KollektivavtalKollektivavtal: tecknas mellan en arbetsgivarorganisationarbetsgivarorganisation:, eller enskild arbetsgivarearbetsgivare:, och en arbetstagarorganisation. KollektivavtalKollektivavtal: reglerar bland annat löner och övriga anställningsvillkor. Omkring 90 procent av löntagarna i åldern 16-64 år omfattades av kollektivavtalkollektivavtal: (inklusive hängavtalhängavtal:) år 2017 enligt MedlingsinstitutetMedlingsinstitutet:. Under avtalsförhandlingar har arbetstagarens fackliga organisation rätt att vidta stridsåtgärder, till exempel strejkstrejk:. Arbetsgivarnas motvapen kallas lockoutlockout: och innebär att anställda stängs ute från arbete. I dagens konkurrensutsatta ekonomi har det dock blivit alltför kostsamt att lockouta personal och stridsåtgärden används inte längre i nämnvärd utsträckning. Du kan läsa mer om avtalskonstruktioner här och om strejker här.

    Senast uppdaterad: 2025-04-29