Ekonomifakta

Svårt för ungdomar att få fotfäste på arbetsmarknaden

Publicerad: 2008-04-04

I veckan kom Gymnasieutredningen med sitt förslag om en ny gymnasieskola. I förslaget väger yrkesutbildningarna tungt. Dessa utbildningar leder också enligt SCB snabbare till arbete.

Exempel på föreslagna förbättringar i utredningen är ett tydligare inslag av arbetsplatsförlagt lärande i utbildningen. Dessutom ska en lärlingsutbildning vara ett alternativ till den skolförlagda yrkesutbildningen. Av OECD-länderna är det idag faktiskt bara Sverige som tillsammans med Japan, Korea och Spanien saknar ett lärlingssystem.

Yrkesförberedande program ger snabbare jobb

Väljer man att inte läsa vidare efter gymnasiet utan försöker etablera sig på arbetsmarknaden direkt är chansen att lyckas 50/50. Detta enligt en undersökning av SCB.

Etableringsgraden skiljer sig givetvis mycket åt mellan de olika gymnasieprogrammen. För de tekniskt yrkesförberedande programmen var etableringsgraden 65 procent.

Dessa 65 procent kan låta relativt högt men det är alltså mer än tre av tio som inte är helt etablerade på arbetsmarknaden efter tre år. Detta trots att man läst ett yrkesförberedande program som bör ge kvalifikationer till ett jobb.

Färre hinder ger minskad arbetslöshet

Detta tyder på att det inte bara är innehållet i utbildningen som är lösningen till etableringsproblemet. För etableringsproblem för ungdomar finns det i Sverige. Detta syns tydligt i nivån på ungdomsarbetslösheten som ligger på 19 procent idag, vilket är långt över EU-snittet.

Det är alltså mer än tre av tio som inte är helt etablerade på arbetsmarknaden efter tre år.

Ett av de etableringsproblem som finns för unga har att göra med den risk som arbetsgivare ställs inför vid rekrytering. En ung person saknar ofta arbetslivserfarenhet och referenser. Arbetsplatsrelaterad praktik kan därför innebära att etableringshindren för ungdomar minskas.

Svaret på detta kommer vi antagligen att få vänta ett antal år på.

av Alexandra Stråberg

Publicerad: 2008-04-04

Det är fritt att använda sig av våra diagram men ange gärna Ekonomifakta som källa.

Utbildning och forskning