Ekonomifakta

Så blir din kommunalskatt 2023

Publicerad: 2022-12-16

Under 2023 förblir den genomsnittliga kommunalskatten densamma och blir i snitt 32,24 procent. Sex kommuner kommer att höja kommunalskatten, medan sju kommuner sänker skatten. Mest ökar den i Vara, där den höjs med 60 öre per hundralapp.

Loading

Under 2023 väntas kommuner och regioner i Sverige möta stora utmaningar. Majoriteten av regionerna och flera kommuner väntas göra underskott enligt SKR:s ekonomirapport. Trots detta väljer få kommuner att ändra den kommunala skattesattsen och faktum är att den genomsnittliga kommunalskattesatsen sjunker något under 2023.

De kommuner som väljer att sänka kommunalskatten under 2023 är Vännäs, Hammarö, Orust, Tranås, Trosa, Uppvidinge och Timrå. Mest sänks den i Vännäs, där förändringen blir 25 öre per hundralapp. De sex kommuner som istället väljer att höja den är Vara, Tibro, Ljusnarsberg, Hjo, Sundbyberg och Solna.

Det är även stora skillnader i skattenivåerna mellan olika kommuner. Österåkers kommun, som även hade lägst skatt 2022, förblir den kommun som har lägst kommunalskatt med en skattesats på 28,98 procent. Dorotea fortsätter samtidigt att vara den kommun som har högst skattesats på 35,15 procent.

Loading
Simon Torstensson

av Simon Torstensson

simon.torstensson@ekonomifakta.se

Publicerad: 2022-12-16

Det är fritt att använda sig av våra diagram men ange gärna Ekonomifakta som källa.

Skatt