Ekonomifakta

Sverige synat i sömmarna

Publicerad: 2007-02-14

Sverige har en utmärkt makroekonomisk utveckling med hög tillväxttakt, låg arbetslöshetarbetslöshet: och stabil inflationinflation:. Orosmolnen är de strukturella problemen på arbetsmarknadenarbetsmarknaden:. Den framtida utmaningen för Sverige är därför bland annat att fortsatt bekämpa utanförskapet på arbetsmarknadenarbetsmarknaden:, vilket framgår av OECDOECD::s Sverigeanalys, Economic Survey of Sweden 2007, som publicerades idag.

OECDOECD: skriver att Sverige nu kan åtnjuta frukterna av de lyckade reformerna som tvingades fram efter krisen i början av 1990-talet. Sverige står sig starkt gällande produktivitetproduktivitet:, BNPBNP:-tillväxttillväxt: och stabil inflationinflation:. Men även solen har sina fläckar.

Framtida förbättringspotential

OECDOECD: menar att Sverige har, på grund av denna goda konjunkturkonjunktur: och stabila återhämtning, ett gyllene tillfälle att göra ännu mer för att bekämpa utanförskapet på arbetsmarknadenarbetsmarknaden:. Sverige går för högvarv men antalet personer som står utanför arbetsmarknadenarbetsmarknaden: har inte helt återgått till den nivå som var före 1990-talskrisen. En central utmaning för Sverige är därför att göra arbetsmarknadenarbetsmarknaden: flexiblare och få in fler i arbete.

Den svenska regeringens genomförda och förslagna reformer, som syftar till att göra arbete mer lönsamt och att öka arbetsmarknadens efterfråganefterfrågan: för vissa grupper, får därför beröm av rapporten och OECDOECD: ser detta som ett steg i rätt riktning. Skulle dessa åtgärder inte vara tillräckliga så menar OECDOECD: att en mindre sträng arbetslagstiftning och flexiblare lönesättning är ytterligare åtgärder för att bekämpa utanförskaputanförskap:. Sverige måste också satsa ännu mer på åtgärder för att få in fler invandrare på den svenska arbetsmarknadenarbetsmarknaden:.

Rapporten tar också upp att ett ökat utbudutbud: av arbetskraftarbetskraft: måste följas av en ökad efterfråganefterfrågan:arbetskraftarbetskraft:. Sverige behöver fler arbetsgivarearbetsgivare:. Behov finns således att ytterligare undersöka orsakerna till det jämförelsevis låga nyföretagandet och varför så få nya företagföretag: växer.

OECDOECD: rekommenderar också en översyn av konkurslagarna samt att göra exempelvis skattereglerna enklare. Budgetpropositionens förslag på dessa förenklingar ses som positivt av OECDOECD:. Rapporten ser också att det statliga ägandet i näringslivetnäringslivet: minskas och att konkurrensen mellan leverantörer av offentliga tjänstertjänster: bör förbättras för att underlätta innovationinnovation: och företagande inom nya områden, vilket också den nya regeringen har föreslagit.

Ingen ”vanlig” konjunkturrapport

OECDOECD: gör kontinuerligt ekonomiska djupanalyser, så kallade OECDOECD: Economic Surveys, av samtliga medlemsländer. Även andra länder, som inte är medlemmar, undersöks och där återfinns bland annat Kina, Ryssland och Brasilien. Undersökningarna publiceras med ett till två års mellanrum.

De policyområdena som undersökningarna vanligtvis berör är exempelvis arbetsmarknadenarbetsmarknaden:, konkurrenskonkurrens:, demografi, innovationer, humankapitalhumankapital:, den finansiella marknaden, socialförsäkringssystem, skatter, sjuk- och hälsovård och offentliga finanserfinanser:. Rapporten tar fasta på den ekonomiska politiken och andra policybeslut som i sin tur har betydelse för, och kan påverka, den långsiktiga samhällsekonomiska utvecklingen.

Hela rapporten finns att läsa om du följer denna länk till OECD:s hemsida.

av Fredrik Carlgren

Publicerad: 2007-02-14

Makroekonomi