Ekonomifakta

Prognoser om inflationen i Sverige

Senast uppdaterad: 2024-07-02

Både Riksbanken och Konjunkturinstitutet ser framför sig att inflationen fortsätter att falla under 2024. Inflationen väntas som tidigast att vara tillbaka på Riksbankens mål om 2 procent under mitten av 2024.

Loading

Efter många år av låg och stabil inflationinflation: har den stigit kraftigt över Riksbankens mål på 2 procent. I diagrammet visas prognoser från RiksbankenRiksbanken: och Konjunkturinstitutet över hur svensk inflationinflation: kommer att utvecklas.

Varför stiger inflationen?

Det finns många anledningar till att inflationen har stigit så mycket. För det första ledde pandemin till att det blev nedstängningar av produktionen och problem med leveranser , vilket tryckte upp priserna.

För det andra steg priset på olja och naturgasnaturgas: till följd av Rysslands invasion av Ukraina. Det fick i sin tur priset på el- och energienergi: att stiga, framförallt i Europa som importerar mycket gas från Ryssland. Eftersom olja och energienergi: är en insatsvara i produktionen av andra varorvaror: drev det så småningom upp priserna på många andra varorvaror:.

För det tredje var det stora stimulanser i vissa länder från både finans- och penningpolitikenpenningpolitiken: under pandemin som fick efterfråganefterfrågan: att stiga i ekonomin.

Senast uppdaterad: 2024-07-02

av Jacob Öljemark

Det är fritt att använda sig av våra diagram men ange gärna Ekonomifakta som källa.

Makroekonomi