Ekonomifakta

Hur mycket är en välfärdsmiljard?

Publicerad: 2016-09-20

Idag presenterades höstbudgeten, årets största ekonomisk-politiska nyhetspaket. Stora nyheter innebär stora siffror, något som den mänskliga hjärnan ofta brottas med att förstå. Hur mycket större är en miljardsatsning än en miljonsatsning? Som tur är har vi i Sverige en befolkning som gör det enkelt att hålla rätt på siffrorna.

Att inte blanda ihop miljoner och miljarder är inte alltid alldeles enkelt. Vi använder sällan så stora tal i vår vardag och därför kan de vara svåra komma ihåg eller att sätta i relation till varandra. Lyckligtvis finns det några enkla trix som kan användas för att bryta ner stora siffror till mer lätthanterliga tal.

1 miljard = 100 kronor

Sveriges befolkning uppgår nästan exakt till 10 miljoner. Det innebär att 1 miljard kronor motsvarar 100 kronor per invånare, en enkel minnesregel att bära med sig. Av detta följer att 10 miljarder blir 1 000 kronor per person och 100 miljarder 10 000 kronor. Så blir även stora tal i en statsbudgetstatsbudget: mer lätthanterliga.

I höstens budgetbudget: är det de 10 välfärdsmiljarderna som lyfts fram som regeringens största satsning. Från tabellen framkommer det att dessa motsvarar 1 000 kronor per person. Andra satsningar i årets budgetbudget: är 2,35 miljarder till att bygga ut kunskapslyftet och 90 miljoner för ökade medel till kulturen. Dessa satsningar motsvarar 235 kronor respektive 9 kronor per person.

Betalar alla lika?

Nu blir budgeten visserligen lättare att hålla i huvudet men några farliga fallgropar uppstår. Man kan lätt dra slutsatsen att en ökad utgiftutgift: på 10 miljarder i budgeten kommer att kosta varje skattebetalare 1 000 kronor. Så är det inte. Av de skatter som betalas av hushållen står den femtedel med de högsta inkomsterna för närmare hälften av skatteinbetalningarna. Den femtedel som har de lägsta inkomsterna står för 5 procent. I genomsnitt betalar således femtedelen med de högsta inkomsterna 10 gånger så mycket som de med de lägsta inkomsterna. Avrundningarna bör därför användas för att minnas och sortera stora belopp och inte för att beräkna kostnader för individer.

Loading

Fler avrundningar

En annan användbar siffra är att det i Sverige finns drygt 100 000 personer i varje årskull mellan 0 och 70 år, det vill säga det finns lite drygt 100 000 6-åringar och 100 000 65-åringar. En riktad satsning mot 6-års verksamheten i skolan skulle då kunna uppskattas genom att dela den årliga satsningen med 100 000 för att få reda på hur stor satsningen är per barn. Samma brasklapp som med skatteintäkterna gäller dock om förslaget inte riktas proportionerligt mot alla elever.

Loading

Denna artikel är inspirerad av Robert Östlings inlägg på Ekonomistas som du kan läsa här.

av Christian Holmström

Publicerad: 2016-09-20

Det är fritt att använda sig av våra diagram men ange gärna Ekonomifakta som källa.

Makroekonomi