Avtalsrörelsen
I den här sektionen presenteras en fördjupning om avtalsrörelsen 2025
Under avtalsrörelsen 2025 kommer arbetsgivarorganisationer och fackföreningar förhandla kollektivavtal som reglerar löner och arbetsvillkor för drygt 3,4 miljoner löntagare. På den här sidan har vi samlat information och fakta som är relaterade till dessa förhandlingar.
Läs mer om avtalsrörelsen4,1 %
3,3 %
3,4 %
3,0%
2023
2024
2025
2026
Märket
Sedan avtalsrörelsen 1998 har industrin haft en lönenormerande roll för arbetsmarknaden. De villkor som industrins parter kommer överens om ska fungera som ett kostnadstak för löneutvecklingen även inom andra branscher. Man säger att industrin sätter ”märket”.
Läs mer om märketKonkurrenskraft
Om lönerna stiger mer i Sverige än i våra konkurrentländer inverkar detta negativt på vår internationella konkurrenskraft. Ett sätt att jämföra länder på denna punkt är genom att studera så kallade enhetsarbetskostnader . I Sverige har dessa kostnader generellt stigit snabbare än i EU och OECD under de senaste 10 åren.
Läs mer om konkurrenskraftLöneutrymme
Hur mycket arbetskraftskostnaderna kan öka avgörs på sikt av hur mycket produktiviteten och priserna stiger. Under senare år har arbetskraftskostnaderna i näringslivet ökat mer än vad löneutrymmet egentligen medger.
Läs mer om löneutrymme
Kollektivavtalstäckning och organisationsgrad
Under 2023 omfattades 88 procent av alla anställda i Sverige av kollektivavtal. I offentlig sektor täcks alla anställda, medan täckningsgraden i privat sektor var 83 procent. Den totala täckningsgraden har legat stabilt mellan 88 och 90 procent sedan 2005.
Läs mer om organisationsgrad och kollektivavtalstäckningKonflikter
Den svenska arbetsmarknaden präglades av många konflikter, framför allt olovliga strejker, under 1970- och 1980-talet. Detta förändrades under tidiga 1990-talet och det blev färre strejker. Det är fortfarande vanligt med strejkvarsel på arbetsmarknaden men de flesta varsel leder inte till stridsåtgärder. Under 2023 mottog medlingsinstitutet 41 strejkvarsel, vilket är fler än föregående år.
Läs mer om konflikter34
17
19
41
2020
2021
2022
2023
Avtalskonstruktioner
Lönebildningen i Sverige regleras genom avtalsförhandlingar mellan arbetsgivarorganisationer och fackförbund. Dessa avtal har olika konstruktioner. I vissa fall bestäms lönerna centralt för alla. I andra fall ger avtalen möjlighet till lönesättning på företagsnivå.
Läs mer om avtalskonstruktionerViktiga begrepp
- Kollektivavtal – En skriftlig överenskommelse mellan en arbetsgivarorganisation eller en enskild arbetsgivare och en facklig organisation. Avtalet reglerar anställningsvillkor som löner, arbetstider och andra arbetsförhållanden.
- Industriavtalet – Kom till 1997 för att stävja 1970- och 1980-talens okontrollerade löneökningar som ledde till en spiral av kostnadsökningar och förlorad internationell konkurrenskraft.
- Avtalsperiod – Den tidsperiod under vilken ett kollektivavtal gäller. Vanligtvis mellan ett och tre år.
- Fredsplikt – En överenskommelse om att inga stridsåtgärder, såsom strejk eller lockout, får vidtas under en pågående avtalsperiod.
- Stridsåtgärder – Åtgärder som parterna kan använda i konflikt, exempelvis strejk (arbetstagarna) eller lockout (arbetsgivarna).
- Varsel – En formell förvarning som måste lämnas till motparten och Medlingsinstitutet minst sju arbetsdagar innan en stridsåtgärd påbörjas.
- Industrinormering – En princip där industrins avtal sätter ett ”märke” för löneökningar som fungerar som riktmärke för andra branscher.
- Avtalslöst tillstånd – Ett läge där ett tidigare kollektivavtal har löpt ut utan att ett nytt har förhandlats fram. Under denna period råder inte fredsplikt.
SE OCKSÅ
Läs mer om avtalsrörelsen på dessa faktasidor
- Arbetsmarknad2025-02-12
Ingångslöner
Nivån på ingångslönerna bestäms i kollektivavtalen. Inom hotell/restaurang och inom detaljhandeln, branscher där många får sina första jobb, uppgår ingångslönerna till cirka 25 000 kronor i månaden. Arbete på lager ger en ingångslön på drygt 28 000 kronor i månaden.
- Fokus Avtalsrörelsen2025-02-13
Löneandel och vinstandel
Löneandelen visar hur stor del av förädlingsvärdet som tillfaller arbetstagarna i form av löner eller sociala avgifter. I Sverige har löneandelen varit relativt stabil sedan mitten av 1980-talet.
- Fokus Avtalsrörelsen2025-02-13
Arbetade timmar - internationellt
Antalet arbetade timmar per sysselsatt har minskat inom i stort sett alla OECD-länder sedan 1970-talet. Idag jobbar man mest i länder som Chile och Sydkorea, medan Danmark och Tyskland har minst arbetad tid.