Fri rörlighet av arbetstagare
Senast uppdaterad: 2024-09-11
Principen om fri rörlighet för arbetstagarearbetstagare: kompletterar den fria rörligheten för tjänstertjänster:, varorvaror: och kapitalkapital:. Den fria rörligheten för arbetstagarearbetstagare: är en del av den fria rörligheten för personer.
Den fria rörligheten för personer omfattar både fysiska och juridiska personerjuridiska personer:. Alla personer har inte samma rättigheter utan den skiljer sig beroende på personens juridiska status. ArbetstagareArbetstagare: med EUEU:-medborgarskap åtnjuter flest rättigheter under den friheten. Därför gör man skillnad på fri rörlighet för personer och fri rörlighet för arbetstagarearbetstagare:.
Det råder stor skillnad mellan länderna när det kommer till nyttjandet av denna frihet. I Kroatien bor 19,9 procent av befolkningen i arbetsför ålderarbetsför ålder: (20–64 år) i ett annat EUEU:-land, medan bara 0,9 procent av befolkningen i Sverige bor i ett annat EUEU:-land.
Den fria rörligheten för arbetstagarearbetstagare: innebär att alla EUEU:-medborgare ska ha samma anställningsmöjlighet, lönlön:, och övriga anställnings- och arbetsvillkor. ArbetstagareArbetstagare: har dessutom rätt till att få stanna kvar i landet under vissa omständigheter. Man får exempelvis stanna kvar i landet när man blivit av med jobbet för att få chans att hitta ett nytt. Det finns vissa undantag till rättigheterna.
- Ett undantag är att man får ställa krav på språkkunskaper, när det finns goda skäl. Det finns goda skäl när språkkunskaper är väsentliga för att kunna utföra arbetet.
- Ett annat undantag gäller anställning inom ett lands offentliga sektor där anställningen kan nekas på grund av säkerhetsskäl.
För att rättigheterna ska kunna fungera effektivt så har man som arbetstagarearbetstagare: i ett annat EUEU:-land flera icke-arbetsrelaterade rättigheter. Exempelvis får arbetstagarens närmaste familj följa med till landet. Familjen ska ha samma rättigheter som arbetstagaren. Detta gäller även om arbetstagarens familj inte är EUEU:-medborgare.
Det är fritt att använda sig av våra diagram men ange gärna Ekonomifakta som källa.